JUSS OG SAMFUNN

NRK og TV 2 vil ta en digital Opseth

Norge kan få digital-TV etter Opseth-metoden: "Hadde vi sagt hva det egentlig kostet, ville det aldri bli bygd".

11. okt. 2002 - 11:23

NRK og TV 2 hevder de vil at du og jeg skal flytte over til den digitale tidsalderen. Vi skal nå få moderne digital-TV i stedet for de gammeldagse analoge TV-sendingene vi har i dag. Dette skal skje gjennom et nytt nett av TV-master og dekoderbokser med høyst uklar prislapp. Det eneste som er sikkert er at det handler om flere milliarder.

TV 2 og NRK lover å ta denne regningen selv. Samtidig vet vi at Stortinget er garantist for NRK. Det bør gjøre deg nervøs at vi snakker om et stort, norsk byggeprosjekt som allerede på planleggingsstadiet ikke har noen nøyaktig prislapp.

Det har skjedd før at slike prosjekter har opplevd store budsjettsprekker, men det viser seg også gang på gang at etter at den stortingsvedtatte byggingen har startet opp så er det bare å gå tilbake til Stortinget og be politikerne plukke opp restregningen, om en slik skulle dukke opp.

Norges Televisjon (NTV), selskapet som TV 2 og NRK har etablert for å gjennomføre sine bakkenettplaner, har foreløpig regnet ut at deres digital-TV vil koste rundt tre milliarder kroner.

Et så rundt anslag er dømt til å svelle, ikke minst fordi Telenor som har bygget flest landsdekkende kommunikasjonsnett i Norge, ristet på hodet over NTVs forretningsplan og trakk seg helt ut av samarbeidet.

I det hele tatt minner bakkenett-saken om måten Arbeiderpartiet pleide å banke gjennom nye infrastruktur-prosjekter. Tidligere samferdselsminister Kjell Opseth uttalte etter at den nye storflyplassen på Gardermoen var på plass og den manglende lønnsomheten til flytoget ble klart: "Når det gjelder den bedriftsøkonomiske vurderingen av flytogets lønnsomhet, kan man i ettertid si at varselklokkene kanskje burde ha ringt hos mange, men det gjorde de altså ikke" (NTB, 17. januar 2000).

Han kunne likeså godt sagt hva han mente: "Vi kunne ikke fortelle folk hva Gardermoen-banen ville ha kostet - da ville den ikke ha blitt bygd".

Nå skal det sies til Opseths forsvar at hele Stortinget vet at den nye Bjørvika-operaen blir mye dyrere enn hittil estimert - uten at prosjektet blir stoppet av den grunn.

Slike holdninger er dyre - de baserer seg på sosialdemokratiske vanetanker om "bygging av landet" som ikke nødvendigvis er sammenfallende med flertallets og markedets ønsker. Problemet er andre allerede har bygget landet (les tilbyr landsdekkende TV-tilbud) - basert på markedsprinsipper.

Det lover ikke godt når NRK og TV 2 både overdriver fordelene og blankt utelater ulempene som et digitalt bakkenett gir. I en lang rekke kronikker og intervjuer, mange av dem i Dagens Næringsliv, har Norges Televisjon-sjef Tor Fuglevik fått banke inn sine viktigste argumenter.

Norges Televisjon argumenter som om vi ikke hadde noe TV-nett i dag. På nettsidene til selskapet sier man blant annet at et digitalt bakkenett er "den enkleste og mest brukervennlige måten å motta TV på", det er dessuten den "beste løsning for portabelt og mobilt mottak" (digital-TV i bilen, i båten og på hytta), og at det er "den eneste TV-plattformen som kan underlegges nasjonal styring".

Nei, det er det ikke! Har vi ikke allerede et brukervennlig, portabelt og nasjonalt styrt analogt TV-nett som fungerer alldeles strålende? Er det ikke mer brukervennlig å bare ta med en TV og en løs antenne enn å i tillegg måtte dra med seg en TV-dekoder som skal kobles opp og ned?

Det er riktig at digital-TV vil gi litt bedre bildekvalitet og noen vagt definert interaktive tjenester, men er det riktig å bruke flere milliarder kroner på å gi TV 2 og NRK en mulighet til å selge fotball-tipping og varer på TV-en?

Hvis NRK, TV 2 og Stortinget er så nervøse for kultur-Norge og bredde på tilbudet, hvorfor ikke bare opprettholde det analoge nettet - det må jo nå være nedbetalt...? Å vedlikeholde er som vanligvis billigere enn å bygge helt nytt. Men hva det koster har ikke NTV eller Norkring foreløpig ikke en gang regnet ut. Er de redde for hva disse tallene vil vise?

Mye av digital-TV-debatten har så langt minnet om far som ønsker seg ny, større og kraftigere gressklipper - helst en traktor med masse hestekrefter - og forsøker å overbevise mor med en serie usaklige argumenter.

Så før Stortinget sier ja til NTV-søknaden, bør de huske ekstraregningene gamle gode Opseth brukte å dumpe i fanget deres. Det kan fort komme en ny. For når halvparten av mastene er satt opp, er det for sent å si stopp.

Spør svenskene - de kan alt om dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.