JUSS OG SAMFUNN

NRK og TV 2 vil ta en digital Opseth

Norge kan få digital-TV etter Opseth-metoden: "Hadde vi sagt hva det egentlig kostet, ville det aldri bli bygd".

11. okt. 2002 - 11:23
NRKTV 2




Norges Televisjon (NTV), selskapet som TV 2 og NRK har etablert for å gjennomføre sine bakkenettplaner, har foreløpig regnet ut at deres digital-TV vil koste rundt tre milliarder kroner.

Et så rundt anslag er dømt til å svelle, ikke minst fordi Telenor som har bygget flest landsdekkende kommunikasjonsnett i Norge, ristet på hodet over NTVs forretningsplan og trakk seg helt ut av samarbeidet.

I det hele tatt minner bakkenett-saken om måten Arbeiderpartiet pleide å banke gjennom nye infrastruktur-prosjekter. Tidligere samferdselsminister Kjell Opseth uttalte etter at den nye storflyplassen på Gardermoen var på plass og den manglende lønnsomheten til flytoget ble klart: "Når det gjelder den bedriftsøkonomiske vurderingen av flytogets lønnsomhet, kan man i ettertid si at varselklokkene kanskje burde ha ringt hos mange, men det gjorde de altså ikke" (NTB, 17. januar 2000).

Han kunne likeså godt sagt hva han mente: "Vi kunne ikke fortelle folk hva Gardermoen-banen ville ha kostet - da ville den ikke ha blitt bygd".

Nå skal det sies til Opseths forsvar at hele Stortinget vet at den nye Bjørvika-operaen blir mye dyrere enn hittil estimert - uten at prosjektet blir stoppet av den grunn.

Slike holdninger er dyre - de baserer seg på sosialdemokratiske vanetanker om "bygging av landet" som ikke nødvendigvis er sammenfallende med flertallets og markedets ønsker. Problemet er andre allerede har bygget landet (les tilbyr landsdekkende TV-tilbud) - basert på markedsprinsipper.

Det lover ikke godt når NRK og TV 2 både overdriver fordelene og blankt utelater ulempene som et digitalt bakkenett gir. I en lang rekke kronikker og intervjuer, mange av dem i Dagens Næringsliv, har Norges Televisjon-sjef Tor Fuglevik fått banke inn sine viktigste argumenter.

Norges Televisjon argumenter som om vi ikke hadde noe TV-nett i dag. På nettsidene til selskapet sier man blant annet at et digitalt bakkenett er "den enkleste og mest brukervennlige måten å motta TV på", det er dessuten den "beste løsning for portabelt og mobilt mottak" (digital-TV i bilen, i båten og på hytta), og at det er "den eneste TV-plattformen som kan underlegges nasjonal styring".

Nei, det er det ikke! Har vi ikke allerede et brukervennlig, portabelt og nasjonalt styrt analogt TV-nett som fungerer alldeles strålende? Er det ikke mer brukervennlig å bare ta med en TV og en løs antenne enn å i tillegg måtte dra med seg en TV-dekoder som skal kobles opp og ned?

Det er riktig at digital-TV vil gi litt bedre bildekvalitet og noen vagt definert interaktive tjenester, men er det riktig å bruke flere milliarder kroner på å gi TV 2 og NRK en mulighet til å selge fotball-tipping og varer på TV-en?

Hvis NRK, TV 2 og Stortinget er så nervøse for kultur-Norge og bredde på tilbudet, hvorfor ikke bare opprettholde det analoge nettet - det må jo nå være nedbetalt...? Å vedlikeholde er som vanligvis billigere enn å bygge helt nytt. Men hva det koster har ikke NTV eller Norkring foreløpig ikke en gang regnet ut. Er de redde for hva disse tallene vil vise?

Mye av digital-TV-debatten har så langt minnet om far som ønsker seg ny, større og kraftigere gressklipper - helst en traktor med masse hestekrefter - og forsøker å overbevise mor med en serie usaklige argumenter.

Så før Stortinget sier ja til NTV-søknaden, bør de huske ekstraregningene gamle gode Opseth brukte å dumpe i fanget deres. Det kan fort komme en ny. For når halvparten av mastene er satt opp, er det for sent å si stopp.

Spør svenskene - de kan alt om dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.