JUSS OG SAMFUNN

NRK ønsker egenkapital til digitalt superselskap

Statskanalen ønsker både lisensøkning på nesten åtte prosent og et ekstra tilskudd på mange hundre millioner. En opprettelse av et nytt digitalt superselskap mellom TV 2, NRK og Telenor vil gjøre behovet for penger enda større.

4. okt. 2001 - 02:16
Ellen Hornsist fredag
NRK



NRK FuturumTor Fuglevik

Nrk.no



Hans Tore Bjerkaasdigi.no







Bjerkaas selv har planen klar: høyere lisens pluss et ekstratilskudd fra staten må til.

om en økning på 7,9 prosent på kringkastingslisensen


- Momsøkningen på eksterne tjenester kommer for fullt neste år. Alt vi kjøper utenfra vil bli dyrere. På rettighetssiden vil det også bli en økning av formidabel karakter, spår han.

Blant annet sitter NRK og konkurrenten TV 2 i dag i forhandlinger for å kjøpe medierettighetene til norsk fotball de nærmeste fire årene.

Får NRK tilslag på fotballvisning, kan det koste kringkasteren dyrt.

Men det er også andre utfordringer NRK står overfor fremover. En side av saken er dobbeldistribusjon av TV-signaler og digitalisering av NRK-arkivene på radio og TV. En annen side av samme sak er opprettelsen av et eget selskap som skal sørge for digital distribusjon og eventuelt digitalt innhold.

- Vi har bedt om penger for å få en egenkapital i et eventuelt nytt selskap, medgir Bjerkaas.

NRK vil få krav om å yte sin andel av egenkapitalen for å etablere et godt fundamentert selskap som alle tre parter eier sammen. Noe av det samtalene skal gi svar på, er fordelingen av eierskapet i et slikt selskap. Profilen på det digitale superselskapet har i hovedsak sett ut til å dreie seg om distribusjon, ifølge de få nyhetene som er sivet ut fra forhandlingene.

- Hvis du sammenligner oss med andre kringkastere ber vi ikke om mye i et veldig lite marked som Norge er med fire milllioner mennesker. Et teknologiskifte krever ekstra innsats, både når det gjelder infrastruktur pluss innhold. Foreløpig har det vært snakket mest om infrastrukturen, mener fjernsynsdirektøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra