NRK planlegger å spre video-podcast

NRK skal snart la brukere med av iPods og andre spillere med videomuligheter laste ned NRK-programmer.

NRK skal snart la brukere med av iPods og andre spillere med videomuligheter laste ned NRK-programmer.

NRK startet opp før sommeren med podcasting, muligheten til å laste ned lydfilen til et helt radioprogram til en iPod-spiller. Podcasting har blitt populært for Apple iPod-eier fordi enkel programvare gjør at man kan "abonnere" og få lastet ned alt innhold fra en kilde til sin iPod og spille det av når man vil.

Tidligere i høst kom Apple med sin lenge forventede video-iPod som lar brukere laste ned TV-sendinger og film til sine portable spillere. Nå viser det seg at NRK allerede er i gang med sine planer.

NRK arbeider med planer om å starte podcasting av flere av sine programmer, skriver Aftenposten. NRK vil ikke ut med noen lanseringstidspunkt, men lover at brukere av også andre spillere enn iPod, blant annet Archos og Creative-enheter med videomuligheter, skal kunne laste ned programmer.

Det er rettighetsproblematikken som vil styre hva NRK kan la brukere laste ned som pod-cast-filer. Dette er i dag den store begrensningen for podcasting av radioprogrammer, NRK kan ikke dele ut noe av musikken de spiller.

Kanskje har NRK en enklere jobb med podcasting av mange av sine TV-programmer, for disse de produserer selv. Trolig vil det være uproblematisk å legge ut for eksempel "Først og sist" med Fredrik Skavlan. (bilde fra nrk.no)

Men i mange tilfeller deltar det eksterne skuespillere og NRK kartlegger nå rettighets-utfordringene rundt dette.

Men det er altså klart at NRK ikke kan spre noe av sitt innkjøpte TV-serier eller filmer som podcast-filer.

Til toppen