NRK starter interaktivt TV-program

I kveld sender NRK sitt første TV-program der du kan delta med fjernkontrollen. Nå er det gratis, men etter hvert blir det betaling og premier.

I kveld sender NRK sitt første TV-program der du kan delta med fjernkontrollen. Nå er det gratis, men etter hvert blir det betaling og premier.

Kveldens episode av spørrekonkurreanse-programmet Verdensmester blir NRKs debut innen digitale, interaktive TV-programmer. De fleste av oss forsøker nok avgi et svar når spørsmålene kommer i slike programmer, men så langt er det bare andre i rommet som hører dem.

Er du Canal Digital-kunde, vil mottakerboksen gi deg fem alternativer når Jon Michelet server sine spørsmål. På spørsmål om "Hvor ligger Colusseum" vil du få valget mellom fem byer.

- Det er vårt første eksperiment og vi tester foreløpig bare hvordan det er å lage tjenester. Senere vil vi la brukere sende inn sine svar gjennom returkanalen på boksen (modemet), forteller Lars Lønne, rådgiver nye medier hos NRK til digi.no.

Foreløpig er interaktiviteten begrenset til tekstspørsmål, men det er fullt mulig å presentere grafikk som for eksempel kart, forteller Lønne.

Etter hvert planlegger NRK å ta seg betalt og dele ut premier, men statskanalen skal trolig ikke dele ut hus eller biler.

- Vi ser av programmer som Julenøtter at svært mange deltar selv om premiene er lave. Vi planlegger heller ikke noen høye priser for å delta, åtte kroner er foreløpig planen, forteller Lønne.

Men dette kan likevel bli god butikk for NRK. Hvis NRK om noen år lager en interaktiv versjon av for eksempel "Den store Klassefesten", kan det bli penger. Dette programmet sees i dag av rundt 1 av 4 husstander, og hvis feks. halvparten deltar, vil dette bety hele 3,6 millioner kroner i kassen for NRK-sjef John G. Bernander.

Nå er det dog langt frem dit, foreløpig har ikke så mange digitale TV-mottakere. Canal Digital har kanskje 100.000 kunder her i Norge, men Lønne forteller at man arbeider med Viasat for å åpne for deres kunder.

Det vil likevel gå år før alle landets kabel- og satellittkunder har digitale mottakere, og selv da gjenstår fremdeles mange brukere.

Til toppen