FORBRUKERTEKNOLOGI

NRK tester HD-innhold over Internett

NRK tilbyr for første gang nedlasting av HD-film via Internett, som en smakebit på hva som kan komme.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2007 - 13:47

NRK tilbyr for første gang nedlasting av HD-film fra allmennkringkasterens nettsted. Dette er ment som en smakebit på hva som etter hvert vil komme, også i form av vanlige TV-sendinger.

Smakebiten består av en actionfylt, 100 sekunder lang sekvens fra den nye TV-serien Hunter. Den tilbys både i WMV- og AVI-formatene, sistnevnte kodet med Xvid. AVI-klippet har full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler, mens WMV-klippet er begrenset til 1280 x 720 piksler. Filene mellom 97 og 99 MB store.

For å få noen særlig glede av sekvensen, bør brukeren ha en relativt kraftig PC og en skjerm eller TV med tilstrekkelig stor oppløsning. NRK anbefaler TV-er på minimum 37 tommer.

Hunter-klippet tilbys uten noen begrensninger, men NRK skriver at man arbeider med å få rettigheter til å legge ut hele episoder også, men de muligens være utstyrt med en løsning for rettighetskontroll (DRM), slik at filene bare vil være avspillbare over et begrenset tidsrom, for eksempel innen fire uker.

Bjarne Andre Myklebust, nett- og utviklingssjef i NRK, forteller til digi.no at NRK tilbyr dette klippet for å begynne å teste ut formatet og muligheten for å distribuere dette over nettet.

- Vi prøver oss fram, det er utfordringer knyttet til store feeder, distribusjon og rettigheter, sier Myklebust.

Han forteller at NRK ser på ulike DRM-løsninger, både fra Microsoft, Apple og det Myklebust betegner som mer åpne løsninger.

Fordi HD-formatet er så ressurskrevende, mener Myklebust at man benytte en løsning basert på nedlasting framfor streaming. I den sammenheng nevner han at P2P-teknologi kan være interessant. Flere medieselskaper og andre som distribuerer TV-sendinger, har enten planer om eller har allerede tatt i bruk løsninger basert på BitTorrent-teknologien.

Myklebust vil i dag ikke spå når HD-innhold over nettet vil kunne bli et fast tilbud fra NRK.

Klippene fra Hunter-serien er tilgjengelige på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.