NRK tester ut DMB over DAB

NRK har testet ut DMB på DAB, og sverger til denne teknologien for digital kringkasting.

NRK har testet ut DMB på DAB, og sverger til denne teknologien for digital kringkasting.

Tv- og mobilbransjen står foran flere alvorlige utfordringer, for bransjen er splittet hvilken overføringsteknikk som skal bygges inn i telefonene.

Svenskene har allerede startet opp med tv-sendinger til mobilen via DVB-H, som er den standard for digital tv som når vanlige tv-antenner.

Nokia har satset på DVB-H. Deutsche Mobil og Samsung derimot satser på programvaren DMB, en spesialversjon av DAB og MDMS som sender tv-signalene som datapakker over vanlige 3G-nett.

Som den første i Europa har NRK testet ut mobil-tv og kringkastingsteknologi via DMB over DAB-nettet. Norge har i dag 70 prosent dekning for DAB-radio, og målet er full utbygging innen 2010.

– DMB har i en rekke tester vist seg å være mer lovende på mange områder enn DVB-H, sier seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK til digi.no.

Direktør for mobile tjenester Gunnar Garfors i NRK mener DVB-H ikke egner seg for NRK. DVB-H krever mange master i forhold til DAB. Dette vil slite med signalstyrker og det er dessuten ikke ledige frekvenser.

Jensen framholder DMB på DAB som et robust alternativ for multimedietjenester.

NRK har i tillegg testet DMB ikke bare i mobiltelefoner, men også som nakkestøtteenhet, digitale kameraer, bærbare PC-er og videokameraer.

Med full DAB-dekning i Norge, kan det dermed snart være fullt mulig å ta en norgestur med bussen og se en tv-film på nakkestøtten.

Foreløpig er det de mest populære tv-programmene, nyheter og sport de mobile tv-seerne velger. Mange analytikere har spådd at bare noen typer programmer uten for mye detaljer egner seg for små skjermer.

Analyseselskapet Gartner har tidligere advart mot å tro på kommersielle lanseringer av mobil tv i 2006 slik mange av selskapene har lovet. Gartner påpeker at avtaler med tv-selskapene, teknologi, rollefordeling, teknikk som sikrer rettigheter og forhindrer piratkopiering er noe av det som skal på plass og spår lanseringer i 2007.

Nettradioredaktør Øyvind Nondal på minekanaler.org finner det på sin side vanskelig å tro at DAB vil ta av. Mediet er vanskelig, dyrt og tidkrevende å ta i bruk for lokalradio og nettbaserte radiostasjoner. Dette begrenser tilbudet og folk flest vil lytte på egen lokalradio.

Innkjøp av nytt radioutstyr i hjemmet eller til bil bare for å lytte til NRK eller P4 blir veldig bakvendt, mener han.

Han mener det må være mulig med toveis system for fremtidige multimedietjenester via Wimax. Det er dette som teller i det lange løpet og som bygger grunnlaget for et digitalt Norge.

Wimax kan levere trådløst over lange avstander og på den måten innovere bilradio og tv.

– Det koster svært lite å investere i WiFi for hjemmet, og utstyret kan brukes til både IP-telefoni, mottak av radio, musikk og video, sier Nondal.

    Les også:

Til toppen