NRK tilbyr TV-serie for nedlasting via bittorrent

NRK eksperimenterer med nye distribusjonsformer og vil gjøre en hel TV-serie tilgjengelig i via bittorrent.

NRK tilbyr TV-serie for nedlasting via bittorrent

NRK eksperimenterer med nye distribusjonsformer og vil gjøre en hel TV-serie tilgjengelig i via bittorrent.

NRKs TV-serie med Lars Monsen, Nordkalotten 365, er tilgjengelig både som nett-TV og på DVD. Nå ønsker NRK å gjøre hele serien som videofiler med høy kvalitet ved hjelp av bittorrent-teknologien.

- Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor, skriver prosjektleder Eirik Solheim i NRK i en artikkel.

- Dette er et av mange eksperiment vi jobber med for å gjøre NRK sitt innhold lettere tilgjengelig. I første omgang er det bare første episode som ligger her, men de neste episodene blir lagt ut fortløpende i løpet av de neste dagene. Vi kommer til å oppdatere denne artikkelen med linker når de blir lagt ut, skriver Solheim.

Selv om alle programmer med bittorrent-støtte kan brukes, for eksempel Opera, anbefaler NRK programmet Miro. Der kan brukerne sette opp et abonnement og få episodene automatisk etter hvert som de blir tilgjengelige. Miro er fritt tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux.

Videoene er kodet i MPEG4 H.264 med en bitrate på 3 mbit/s. Oppløsningen er på 1024 x 576 bildepunkter, med 25 bilder per sekund.

    Les også:

NRK opplyser at videofilene greit skal kunne spilles av enten med Apples Quicktime Player eller VLC Media Player. Sistnevnte finnes til en rekke operativsystemer.

Mer informasjon om NRKs bittorrent-testing finnes her.

Bittorrent har ifølge NRK fått et ufortjent dårlig rykte, fordi det ofte benyttes i forbindelse med ulovlig fildeling. Men teknologien utgjør ifølge Solheim en usedvanlig robust og effektiv måte å distribuere store filer på Internett. Men enkelte nettverksleverandører sperrer eller struper bruken av denne protokollen. NRK vil derfor ikke benytte bittorrent som institusjonens eneste distribusjonsmåte.

I første omgang er det bare serien Nordkalotten 365 som vil bli lagt ut på denne måten. Dette initiativet fungerer som en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra og om publikum ønsker en slik tjeneste.

Ifølge Solheim er hovedproblemet med denne typen tilgjengeliggjøring å få klarert rettigheter til å legge ut filer som folk kan laste ned, noe som er vanskeligere enn å få rettigheter til å sende på TV eller legge ut i nett-TV.

Til toppen