JUSS OG SAMFUNN

NRK ute av svensk digitalkamp

Etter at PricewaterhouseCoopers gikk gjennom de finansielle garantiene til de 37 søkerne til den svenske digital-TV-konsesjonen, falt 14 søkere ut av lista. NRK Aktivum, med sin felles-nordiske søknad, er blant dem som foreløpig er ute av dansen.

Hilde Nyman
8. okt. 1999 - 07:00

Svenskene har kommet godt i gang med den bakkebaserte utbyggingen av digital-TV-nettet. Før jul skal den svenske regjeringen tildele de foreløpig fire siste konsesjonene, og til disse fire har det meldt seg 37 søkere (se relaterte saker nederst på siden).

Radio- og TV-verket skal utarbeide forslag til hvem som skal få konsesjonen, og har i første omgang fått selskapet PricewaterhouseCoopers til å gå igjennom de 37 søkernes finansielle garantier, skriver det svenske mediemagasinet Vision.

Det ble stilt krav om rundt 100 millioner svenske kroner som garanti fra av søkerne i utlysningen av konsesjonene.

Etter den finansielle gjennomgang av søkerne falt 14 av de 37 bort, blant dem NRK Aktivum. De søkte på vegne av de nordiske allmennkringkasterne som har planer om å lansere en nordisk betal-kanal.

Administrerende direktør i NRK Aktivum, Bjørn Suhrke bekrefter at de har falt ut av søkerlisten - foreløpig.

- Det ligger ikke dramatikk i dette på noe som helst vis, og det er ikke overraskende. Det som har skjedd er at Radio- og TV-verket har brukt konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers til å gå igjennom de finansielle garantiene. En forutsetning for at man fikk OK som søker, er at man kan stille finansielle garantier. Så når vi ikke er i havn med våre garantier, er vi ikke med. Men vi gir ikke opp, understreker Suhrke.

- Vi fortsetter å jobbe med å finne investorer, og har frister videre framover til å komplettere søknaden. Dette er en prosess med flere innstillinger, og beslutningen fattes ikke før oppunder jul. I det første utfallet fylte vi ikke alle målene men det er sånn det er. Finner vi ikke investorer, får vi ikke konsesjon, sier han.

Ifølge Vision er fristen for de 14 søkere som har falt ut, allerede 14. oktober. I november skal Radio- og TV-verket ha sin innstilling til regjeringen klar.

- Hva gjør dere hvis dere faller helt ut av konsesjonskampen?

- Da må vi revurdere vår plan, og må satse på en kanal med en annen penetrasjon enn vi hadde regnet med, sier Suhrke.

Andre søkere som falt igjennom ved den finansielle gjennomgangen var: Discovery Communication Europé, Funplanet AB og Svenska Golfkanalen AB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.