FORBRUKERTEKNOLOGI

NRK vil distribuere HD-innhold med P2P

Dagens distribusjonskanaler hindrer NRK å sende HDTV. Nå skal statskanalen ta i bruk P2P.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2007 - 11:12

De fleste som har lastet ned episoder av tv-serier ved hjelp av ulike fildelingstjenester, har sikkert oppdaget at svært mye av innholdet tilbys med høyere oppløsning enn det de fleste av de norske TV-kanalene tilbyr via TV-kabelen.

Dette setter TV-selskapene i en uheldig stilling, siden de ikke kan levere like godt innhold som det som tilbys til dels ulovlig på nettet. NRK vil nå ta opp hansken og konkurrere med det piratkopierte innholdet ved å benytte den samme teknologien - P2P (Peer to peer).

Til InsideTelecom sier Bjarne Myklebust, nett- og utviklingssjef i NRK, at nesten alle NRKs programmer allerede er tilgjengelige via P2P-nettsteder som The Pirate Bay, ofte med bedre bildekvalitet enn det kanalen selv sender.

Til høsten skal derfor NRK begynne testdistribusjon ved hjelp av P2P. NRK som mål å være tilstede på så mange plattformer som mulig.

    Les også:

Problemet med HD-innhold er at filene blir svært store, noe Myklebust mener gjør at vanlig én-til-mange-distribusjon er uegnet.

- Men om vi benytter avansert P2P-teknologi, får vi en distribusjon gjennom en hærskare av servere ute hos brukerne, sier Myklebust til InsideTelecom. Det er trolig først og fremst BitTorrent-teknologien Myklebust da har i tankene.

Myklebust erkjenner at rettighetsspørsmål i forbindelse med P2P-distribusjon er en utfordring, men sier at kontraktene NRK inngår med innholdsleverandører i dag, gjerne tar høyde for alternative distribusjonsformer. Dersom NRK tar betalt for innholdet distribuert på denne måten, er deling av inntektene en mulighet.

NRK har tidligere levert smakebiter av HD-innhold via selskapets nettsted, blant annet klipp fra TV-serien «Kodenavn Hunter».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.