NRK vil løfte salget av flatskjermer

NRK blir en viktig pådriver i salget av TV i bredformat ved sitt tilbud fra neste år.

NRK blir en viktig pådriver i salget av TV i bredformat ved sitt tilbud fra neste år.

Overgangen fra TV med tradisjonelle bilderør til flatskjerm skjer raskt. Allerede neste år venter EE-bransjen at det blir solgt flere LCD- og plasma-TVer enn apparater med bilderør.

NRK kan bli en viktig pådriver i salget av nye enheter for bredformat-teknologi.

Fra september neste år vil alle TV-programmene fra NRK1 og NRK2 med få unntak bli sendt i bredformat (16:9). Dette opplyser sendesjef Oddvar Kirkbakk i NRK til EE-bransjen. Beslutningen er tatt nylig og betyr et stort skritt i retning av at bredformatet overtar for alvor.

NRK har skiftet ut alt utstyr til bredformat.

Allerede denne høsten, fra 16. september, går NRK i gang med å sende sitt fredagsprogram i bredformat. Det inkluderer blant annet Skavlands «Først og sist». I tillegg ønsker NRK å sende neste års fotball-VM i HDTV.

I fjor ble det solgt 429.000 TV-apparater. EE-bransjens prognoser viser at det er ventet like stor omsetning i år. 125.000 av dette vil trolig være TV med flat skjerm. Neste år er dette ventet å stige til 240.000 stykker.

Det betyr at det snart vil være et bredformatapparat i hver annet hjem.

BBC sender allerede alt i bredformat på sine nasjonale TV-kanaler BBC1, BBC 2 og BBC24. Både i Sverige og Danmark er man i full gang med å gå over, og i Danmark skal overgangen være fullført innen årsskiftet 2006/07.

Det blir også sendt HDTV-program fra satellitt. Tilbudet vil øke kommende høst. Om få år vil også de norske rikskanalene begynne å sende slike programmer, og de kommer også på plater med spillefilmer.

I tillegg lanserte det Telenor-eide Canal Digital i denne måneden sin nye HDTV-kanal «C More HD» som hevdes å være Nordens første.

Dette er en sports- og underholdningskanal som en del av sin Canal+ pakke i det nye HDTV-formatet.

HDTV (High Definition Television) er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram. Bildene er sylskarpe selv om skjermen kommer opp i 60 tommer.

Til toppen