JUSS OG SAMFUNN

NRK vil øke lisensen for å sikre barne-TV

NRK fikk i forslaget til statbudsjett 60 kroner i lisensøkning. Nå vil statskringkasteren ha enda mer for å sikre en av de siste hellige kuene; barne-TV.

Herman Berg
20. nov. 1998 - 09:02

Kringkastingssjef Einar Førde har ved flere tidligere anledninger, senest på P4s femårsjubileum tidligere i høst, sagt at de internasjonale aktørene for alvor har fått øynene opp for barneprogram på TV. Fox Kids, Nickelodeon og TCC er bare noen av spesialkanalene som prøver å nå barn i beste sendetid.

For NRK har imidlertid barna helt opptil nylig fått være i fred klokken 18:00 på NRK1. Barne-TV har rådet grunnen på samme tidspunkt i nesten 40 år.

TV 2 har i det siste yppet seg noe ved å kjøpe inn barneprogrammet Teletubbies for de aller yngste fra BBC, men ikke villet programmere det mot NRK klokken 18. TV 2 har heller lagt sine sendinger til lørdag morgen hvor TV3 og spesialkanalene dominerer (sammen med NRKs Kykelikokos).

Ifølge NTB satser NRK fra sommeren år 2000 på å begynne med morgensendinger for barn hver dag.

Kringkastingsrådet hadde møte torsdag med barne- og ungdomsprogrammer på dagsorden.

Førde sa på møtet at barne-TV er det programmet som skaffer NRK det beste omdømmet og som ofte brukes som argument for å beholde lisensen. Han tror kringkasteren fremover vil satse mer på barne-TV som avspeiler hele landet:

- Det er kanskje til og med en god forretningsidé i kampen mot Disney. Folk lengter etter å få vite mer om hva som skjer i distriktene, hevdet han ifølge NTB.

Både Førde og Ada Haug Grythe som har holdt i barne-TV-tømmene siden 1961, mente at det var viktig å holde på 18:00 som starttid for barne-TV. Ifølge NRK er markedet allerede blitt mye tøffere, med serier som selges for det femdobbelte av standard pris.

På samme måte som for sportsarrangementer blir prisene presset i været på grunn av internasjonal etterspørel med de sedvanlige finansielle problemene det skaper for en allmennkringkaster.

På grunn av barna vil derfor NRK øke lisensen med ti prosent i forhold til i dag.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.