JUSS OG SAMFUNN

NRK vil samle Norge til ett TV-rike

NRK skal sammen med over 50 andre land markere overgangen til år 2000 i en gedigen global TV-samsending i regi av BBC. I Norge kommer alle kanalene til å være samlet til ett TV-rike i ti minutter.

Hilde Nyman
21. jan. 1999 - 08:43

Millennium er navnet på et stort internasjonalt samsendingsprosjekt som skal følge det nye året etter tidssonene. Ansvarlig er den britiske statskringkasteren BBC.

I NRK er Anne Torjusson Diesen prosjektleder, og skal koordinere og tilrettelegge for sendingene i Norge.

- Vi har avtale om en stor sending i regi av britiske BBC. Tanken er at det skal være en "Jorden-rundt-sending" i 24 timer, som flytter seg rundt med tidssonene. Sendingen starter i Stillehavet og ender i Stillehavet. Det er ennå ikke klart hvor mange land som blir med, men det blir over i hvert fall over 50 land.

- I Norge deler vi senderettigheter med TV3, og vi skal også diskutere med våre nordiske kolleger på et møte i Finland om ikke lenge om nordisk koordinering. Det er ennå ikke bestemt hva de enkelte nordiske land skal levere. Vi regner med å bruke BBC-sendingen som vinduer til den nasjonale sendingen, men det vil hovedsakelig være norsk fokus før midnatt. Det skal være en enorm markering i Storbritannia klokken tolv, og de er én time etter oss, så da kommer vi til å sende derfra, sier Torjusson Diesen.

- Det vil bli en stor sending på NRK med hovedsentral i et av våre store studioer, og det vil være reportere fra mange steder i landet som sender inn reportasjer. Dette kommer til å bli en historisk sending hvor vi forsøker å rapportere hvordan årtusenskiftet blir feiret. Det vil bli høytidelige minutter. Sendingen vil bli et samarbeid med de fleste avdelinger i huset, men det er ikke plukket ut mannskap, sier hun og understreker at det kommer til å skje i løpet av de nærmeste ukene.

Hun forteller at det i hvert fall kommer til å bli sendinger fra Oslo, som skal feire 1000-års jubileum i år 2000. Startskuddet for jubileumsfeiringen går nyttårsaften.

- Det er ikke bestemt hvilke andre steder vi skal sende fra, men det kommer til å bli dekning fra nord til sør. Og selvfølgelig fra verden for øvrig Vi har foreslått for de andre norske TV-kanalene TV 2, TV3 og TVNorge at vi skal samarbeide om de siste ti minuttene av året i en samsending, sier prosjektleder og hevder at de andre kanalene har vært positive til et sånt samarbeid.

- Det er ingen som ser noe poeng å konkurrere akkurat da. Det er en spennende og fascinerende tanke å samarbeide og ikke konkurrerer når vi går inn i et nytt årtusen. På en måte samler vi Norge til et rike, sier Torjusson Diesen.

Det er også snakk om å samkjøre radiokanalene, uten at dette er klart ennå.

- Hvordan skal dere samarbeide med TV3 om senderettighetene?

- Vi har blitt enige med TV3 om visse tidspunkt vi kan sende det samme. Blant annet er starten og avslutningen interessant for begge, i tillegg til feiringen i Greenwich. Vi vil forhandle nærmere om dette når de internasjonale sendingene er klare, det er vanskelig å si når vi ennå ikke har fått sendeplaner fra BBC. Men i den sentrale sendetid kommer vi til å bruke flere nasjonale innslag enn TV3, tror Torjusson Diesen.

I den internasjonale sendingen, som BBC har ansvaret for, skal det være tre innslag fra Norge, og av disse vil TV3 sannsynligvis stå for ett, NRK de to resterende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.