NSA bekrefter ansiktsdatabase

– Helt lovlig, hevder direktøren.

NSA bekrefter ansiktsdatabase
Admiral Michael S. Rogers overtok som NSA-direktør i april i år etter Keith B. Alexander. Rogers er også sjef for U.S. Cyber Command og Central Security Service. Bilde: NSA

NSA nye direktør, Michael S. Rogers, bekreftet i går langt på vei avsløringene om at etterretningstjenesten samler inn millioner av ansiktsbilder hver dag fra en lang rekke nettbaserte kilder, for å bruke dette i forbindelse med ansiktsgjenkjenning. Dette skriver Bloomberg etter at admiral Rogers ble intervjuet under en konferanse om kybersikkerhet som nyhetstjenesten arrangerte i går. Et videoopptak av intervjuet finnes her.

Rogers sier at samtidig som at han som NSA-direktør ønsker å være mer åpen, kan han ikke gå i detalj om hvordan NSA jobber. Derimot mener han at han må være villig til å snakke mer om hva NSA gjør og ikke minst hvorfor.

Rogers forklarer at ansiktsgjenkjenning først og fremst brukes i forbindelse med antiterrorisme-formål. Men han er nøye med å understreke at dette ikke gjøres mot amerikanske statsborgere og at det er veldig spesifikke restriksjoner når gjelder amerikanske personer.

– Generelt må vi stoppe med det vi gjør dersom vi innser at noen vi overvåker eller sporer har en amerikansk forbindelse som vi har vært ukjente med, sier Rogers.

Det er selvfølgelig til liten trøst for alle ikke-amerikanere. Men ansiktsdatabasen til NSA er nok blant de minst kontroversielle NSA-systemene som Edward Snowden har avslørt siden lekkasjene startet for snart et år siden.

Snowden

I intervjuet forteller Rogers også om sitt syn på Snowden. Han mener Snowdens handlinger er ulovlige fordi han stjal sensitive dokumenter, men tror i utgangspunktet ikke at Snowden har handlet på oppdrag for andre.

Rogers mener at Snowden har hevet seg over alle andre og har avgjort at han vet best, i stedet for å bruke rammeverket som loven fastsetter.

– Som innbyggere er vi frie til å si vår mening. Det er en stor styrke for oss som en nasjon. Utfordringen etter mitt syn er at vi kan ikke fungere som et samfunn dersom hver og en av oss ensidig avgjør at jeg har rett og alle andre tar feil, og jeg vil ignorere loven og bestemme hva jeg overholde og ikke overholde, sier Rogers, som omtaler dette som utrolig arrogant.

Forøvrig sier Rogers at han synes Snowden virker både intelligent, velartikulert og at han tydelig tror på det han har gjort.

    Les også:

Les mer om: