NSA-direktøren: – Kryptering er grunnleggende for fremtiden

Mener bekymringene rundt personvern aldri har vært større.

NSA-direktøren: – Kryptering er grunnleggende for fremtiden
Admiral Michael S. Rogers overtok som NSA-direktør i 2014. Han mener at dagens debatt om krypteringens framtid er bortkastet tid. Bilde: NSA

Politikere og byråkrater i både USA og andre land diskuterer for tiden om kryptering uten bakdører skal forbys. Blant dem som har uttalt seg sterkest for et slikt krav, er FBI-direktør James Comey, som blant annet vil forby støtte for ende-til-ende-kryptering i blant annet smartmobiler.

Så sent som i forrige uke ble det i California blitt fremmet lovforslag om å forby salg av smartmobiler som ikke kan låses opp av produsenten. Under World Economic Forum i Davos i forrige uke, sa den amerikanske justisministeren, Loretta Lynch, at regjeringen ikke ber om noen bakdør, men i stedet at teknologibransjen sikrer justismyndighetene samme mulighet som de har i dag, til å be om utlevering av informasjon gjennom blant annet rettsordre.

Dette krever dog at teknologiselskapene kan dekryptere all brukerinformasjon. Men selv i dag er ikke dette alltid mulig, siden leverandørene ikke alltid har tilgang til krypteringsnøklene som benyttes i forbindelse med blant annet enhetskryptering eller kommunikasjonstjenester.

En rekke av IT-gigantene, med Apple i spissen, har motsatt seg slike krav. Og nylig fikk de støtte fra et litt uventet hold.

NSA-direktøren

Under et arrangement ved Atlantic Council i Washington, D.C., i forrige uke, gjorde NSA-direktøren, admiral Mike Rogers, det klart at han mener at hele denne debatten er meningsløs. Dette skriver blant annet The Intercept.

– Kryptering er grunnleggende for fremtiden, sa Rogers. Han mener det derfor er bortkastet tid å diskutere påstander om at kryptering er skadelig og at det noe man bør kvitte seg med.

– Det vi må spørre oss om, gitt denne forutsetningen, er hvordan vi kan best takle den, sa Rogers.

Selv om etter Snowdens avsløringer kan ha fått et inntrykk av at det meste av NSAs virksomhet er offensiv, har etaten også en defensiv side. Den skal bidra til å beskytte amerikanske interesser mot blant annet kyberangrep og spionasje.

Personvern

– Bekymringene rundt personvern har aldri vært større, sa Rogers, som pekte på at dette – kombinert med trusler fra aktører som IS – skjer samtidig med at myndighetene i stadig økende grad mistrodd.

– Det å få alt dette riktig, å balansere alt sammen, gjør at man innser at det ikke handler om det ene eller det andre. Jeg er ikke den som argumenterer med at det eneste maktpåliggende er sikkerhet og at det skal styre alt. Samtidig er jeg heller ikke den som sier at personvern er det eneste maktpåliggende og at dette skal styre alt, sa Rogers.

I stedet mener han at man må forholde seg til begge deler og finne ut av hvordan det best kan gjøres i dagens verden, hvor teknologiske framskritt fører til både store fordeler og betydelig sårbarhet.

– Vi har en utfordrende tid framfor oss, folkens, sa Rogers.

Et opptak av intervjuet vises i videoen nedenfor. Rogers kommer med uttalelsene om kryptering og personvern i løpet av en fem minutters periode som starter omtrent 25 minutter ute i opptaket.

Ikke alene

Rogers er dog ikke den første med NSA-tilknytning som har uttalt motstand mot å forby effektiv kryptering. Michael Hayden, som var NSA-direktør fra 2005 til 2006, og CIA-direktør fra 2006 til 2009, uttrykte for et par uker siden uforbeholden støtte for kryptering.

– Jeg er uenig med [FBI-direktør, journ. anm.] Jim Comey. Jeg mener at ende-til-ende-kryptering er bra for Amerika, sa Hayden under en sikkerhetskonferanse i Florida.

– Jeg vet at kryptering representerer en spesiell utfordring for FBI. Men alt i alt mener jeg faktisk at kryptering skaper større sikkerhet for USA enn alternativet, en bakdør.

Hayden mener at han vil vinne diskusjonen på grunn av hvordan verden fungerer i praksis.

– Når så du sist at lovgivning designet for å hindre teknologiske framskritt, lyktes? Det kommer ikke til å skje, sa Hayden.

Europa

I Europa er det så langt ganske delte meninger om kryptering. I Storbritannia jobbes det med et omstridt lovforslag som tilsynelatende krever at kommunikasjonstilbydere bruker svekket kryptering. Lovforslaget har fått tilnavnet «snooper's charter».

I Nederland og Frankrike har myndighetene derimot tydelig sagt nei til bakdører i kryptering.