NSA har rett til å avlytte 193 land

Fire land i verden må spionene holde seg unna.

NSA har rett til å avlytte 193 land
FIVE EYES: USAs topphemmelige etterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har rett til å overvåke alle verdens land unntatt fire, som i tillegg til USA utgjør etterretningsalliansen «Five Eyes». Bilde: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Washington (NTB-Reuters-TT): Den amerikanske etterretningstjenesten NSA har en rettslig kjennelse til å avlytte informasjon i alle land unntatt fire, ifølge dokumenter lekket av NSA-avhopperen Edward Snowden.

Kun Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia er «off limits» for NSA, ifølge dokumentene som avisa Washington Post har fått av Snowden.

NSA har også rett til å avlytte kommunikasjon som dreier seg om utenlandske mål, men ikke målene i seg selv. Det betyr at også amerikanske statsborgere kan overvåkes, skriver Washington Post.

Tillatelsen til å drive en slik omfattende overvåking kommer fra den amerikanske domstolen for utenlandsk etterretning (Foreign Intelligence Surveillance Court).

Avsløringene innebærer at NSA har langt mer utvidede fullmakter enn det som tidligere har vært kjent, ifølge avisa.

NSA har siden 2010 fått klarsignal for å avlytte kommunikasjon i 193 land samt organisasjoner som EU, Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Det finnes imidlertid ingen ting som tyder på at alle disse landene og organisasjonene faktisk har blitt avlyttet. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: