NSA så vidt berget i kongressen

Bare 12 stemmer skilte på å kutte bevilgninger til uhemmet fangst av teledata.

NSA så vidt berget i kongressen
De greide det: Vanligvis står kongressleder John Boehner (republikaner) og president Barack Obama steilt mot hverandre, men de sto sammen om å berge etterretningstjenesten NSAs uhemmede fangst av teledata fra illsinte opposisjonelle i begge partier. Bilde: Rex Features / All Over Press

I går skrev digi.no at NSA kan ryke i kongressen. Representantenes hus skulle stemme over et forslag om å kutte bevilgningene til NSAs uhemmede fangst av teledata fra amerikanske brukere.

Forslaget, kalt «Amash Amendment» etter forslagsstiller Justin Amash, skapte nærmest panikk i Det hvite hus, og NSA-sjef Keith Alexander satt flere timer i møter med nøkkelmedlemmer av kongressen for å sikre at det ble nedstemt. Justin Amash er 33 år gammel republikaner fra delstaten Michigan og kjent Tea Party-yndling. Han har gjort forsvaret av individets rettigheter til bærende element i sin politiske plattform.

Avstemningen i går viste 217 mot og 205 for. Representantenes hus har 435 medlemmer med stemmerett.

Gruppen som berget NSA besto av 134 republikanere og 83 demokrater. 94 republikanere og 111 demokrater stemte for å stanse datafangsten.

Det var den interne opposisjonen i begge partiene som støttet forslaget: Liberale demokrater og konservative individorienterte republikanere fant hverandre. Det gjorde også ledelsen i begge partiene. Kongressleder (House Speaker) John Boehner, som ellers gjør alt han kan for å gjøre livet surt for president Barack Obama, stemte sammen med minoritetsleder Nancy Pelosi.

Justin Amash sa at hans mål er å forsvare grunnloven og «hver amerikaners personvern».

– Motstandere [av mitt forslag] vil bruke den samme taktikken som alle makthavere har gjort gjennom historien for å rettferdiggjøre brudd på borgernes rettigheter: Frykt. De vil fortelle at myndighetene må bryte det amerikanske folkets rettigheter for å verne oss mot dem som hater vår frihet.

Avstemningen avslørte at også Tea Party-republikanere står på hver sin side. Michele Bachmann, kjent Tea Party-representant fra Minnesota, sitter i etterretningskomiteen til representantenes hus og argumenterte på samme vis som Det hvite hus: Datainnsamlingen er påkrevet for at amerikanere skal være trygge.

    Les også:

Les mer om: