JUSS OG SAMFUNN

NSA samler inn mange petabyte hver dag

Men bare en brøkdel blir faktisk behandlet, hevder etterretningstjenesten.

NSA hevder det bare analyserer en svært en liten brøddel av all informasjon som daglig utveksles på Internett.
NSA hevder det bare analyserer en svært en liten brøddel av all informasjon som daglig utveksles på Internett. Bilde: NSA
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. aug. 2013 - 14:51

Ifølge Ars Technica kom NSA i forrige uke med et dokument som til en viss grad belyser noe av virksomheten til etterretningstjenesten. Det mest interessante er et avsnitt som beskriver mengden av data NSA daglig samler inn gjennom virksomheten rettet mot utlandet.

Ifølge dokumentet ligger nivået på omkring 29 petabyte per dag (29 000 terabyte). Dette høres voldsomt mye ut, og er det også – for en enkeltperson. Ifølge det samme dokumentet, som bruker en ikke navngitt, men stor teknologileverandør som kilde, utveksles det for tiden i gjennomsnitt 1 826 petabyte med data hver dag.

Datamengden som NSA hevder at de fanger opp, utgjør dermed ikke mer enn 1,6 prosent av den totale datatrafikken på Internett.

Av dataene som samles inn, blir en svært liten andel – bare 0,025 prosent – valgt ut for nærmere gjennomgang. Dermed er det bare 0,00004 prosent av den totale datamengden som utveksles på Internett, som blir gjennomgått av NSA. I alle fall dersom opplysningene fra NSA faktisk stemmer.

Dette tilsvarer omtrent 73 terabyte med data per dag. Det er en anselig datamengde, men likevel i en størrelsesorden som det er mulig å forstille seg, siden det ikke er uvanlig at pc-brukere har en harddisk som rommer én eller flere terabyte.

Reduserer tilgangen

Under International Conference on Cyber Security som ble arrangert ved Fordham University i New York City i forrige uke, fortalte NSA-direktør Keith Alexander antallet systemadministratorer med tilgang til tjenestens data, skal reduseres fra omtrent tusen til omtrent hundre. Dette skriver Reuters.

Dette gjøres for å redusere faren for lekkasjer, tilsvarende de Edward Snowden står bak, men også for at færre skal kunne lese sensitiv informasjon som er samlet inn.

General og NSA-sjef, Keith Alexander, fortalte i forrige uke om nye tiltak som NSA vil gjøre for å bedre sikkerheten. Han avviser at byrået har gjort noe galt, men innrømmer at det må komme med mer informasjon om hva det faktisk gjør. <i>Bilde: NSA</i>
General og NSA-sjef, Keith Alexander, fortalte i forrige uke om nye tiltak som NSA vil gjøre for å bedre sikkerheten. Han avviser at byrået har gjort noe galt, men innrømmer at det må komme med mer informasjon om hva det faktisk gjør. Bilde: NSA

– Det vi har gjort er at vi har benyttet mennesker til overføring av data, sikring av nettverk og til ting som maskiner sannsynligvis er flinkere til å utføre, sa Alexander. Ved å bruke teknologi til å automatisere mye av dette arbeidet, håper Alexander på at tjenestens nettverk kan bli mer forsvarlige og sikrere, men også raskere.

Dette arbeidet skal ha startet allerede før Snowdens lekkasjer begynte, men skal ha blitt akselerert etter at de første lekkasjene ble offentliggjort.

Et annet tiltak som Alexander også har nevnt, er at tilgang til visse data vil kreve at minst to personer er tilstede før dataene kan hentes fram og vises ved hjelp av tjenestens datasystem. Dette skal bidra til redusert fare for at enkeltpersoner i NSA urettmessig får tilgang til sensitive data.

– Når alt kommer til alt, handler det om mennesker og tillit, Alexander. Han skal ha gjentatt at pressens fremstilling av NSAs virksomhet har vært preget av grove feil.

– Ingen har med vilje eller viten brutt loven eller forsøkt å krenke dine borgerrettigheter eller personvern. Det har over hodet ikke skjedd slike feil, hevdet Alexander.

Ifølge Reuters ba han publikumet om å sette seg inn i faktaene og å avgjøre selv, men la til at han erkjenner at NSA selv også må bidra med mer fakta om det som virkelig foregår.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.