JUSS OG SAMFUNN

NSA-sjef er ferdig

USAs kybergeneral Keith Alexander gir seg.

FERDIG: General Keith Alexander ventes å trekke seg som direktør for USAs e-tjeneste National Security Agency (NSA), etter avsløringene om omfattende og kontroversiell overvåkning også av amerikanske innbyggere. Det kan gi president Barack Obama en sjanse til å gjøre endringer i hysj-tjenesten.
FERDIG: General Keith Alexander ventes å trekke seg som direktør for USAs e-tjeneste National Security Agency (NSA), etter avsløringene om omfattende og kontroversiell overvåkning også av amerikanske innbyggere. Det kan gi president Barack Obama en sjanse til å gjøre endringer i hysj-tjenesten. Bilde: MAI/Splash News/All Over Press
17. okt. 2013 - 08:29

Generalen som spiller en nøkkelrolle i Pentagons strategi for kyberkrig, Keith B. Alexander (61) skal være ferdig som direktør for USAs etterretningstjeneste NSA (National Security Agency).

Alexander som også er sjef US Cyber Command vil ventelig snart trekke seg. Den sivilt ansatte assisterende NSA-direktøren John Inglis går dessuten av før året er omme. Det melder Reuters.

Begge har vært under press etter de siste fem måneders avsløringer av masseovervåkningen som NSA bedriver, direkte forårsaket av lekkasjene fra varsleren Edward Snowden.

Alexander, som er general med fire stjerner, har de siste åtte årene ledet etterretningsorganet som spionerer på all slags elektronisk kommunikasjon, og et av de hemmeligste av USAs hemmelige tjenester.

Internt har organets forkortelse spøkefullt vært omtalt som «No Such Agency» eller «Never Say Anything».

Men NSA har også kommet i stadig hardere vær, som følge av de utallige hemmelige dokumentene den nå spionsiktede Snowden har foret pressen med. Dokumenter som har avslørt et enormt og inngripende overvåkningsregime.

Kybergeneralen har hele veien forsvart organets aktiviteter, som nødvendige i kampen mot terror.

– Ingenting med lekkasjene å gjøre

NSA-talskvinne Vanee Vines hevder at Keith Alexander hadde planlagt å gå av uansett våren 2014, og at prosessen med å finne hans etterfølger er i gang.

– Beslutningen har ingenting med lekkasjene til media å gjøre. Beslutningen om at han går av var gjort før disse. Etter en avtale med [forsvarsministeren] skal han jobbe ut mars neste år, sier Vines til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået vil avgangene gi president Barack Obama en gyllen mulighet til å gjøre endringer, og avgjøre om NSA og Pentagons kyberkommando Cyber Command eventuelt bør ha separate ledere, ikke samlet som i dag.

Hvem som vil etterfølge Alexander skal ikke være endelig avgjort, men viseadmiral Michaels Rogers, som i dag leder US Navy 10th Fleet og US Cyber Command blir nevnt som den mest aktuelle kandidaten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.