BEDRIFTSTEKNOLOGI

NSA skal lagre yottabytes

Bygger datasenter en storebror verdig.

NSAs nåværende hovedkvarter i Fort Meade, Maryland.
NSAs nåværende hovedkvarter i Fort Meade, Maryland. Bilde: NSA
2. nov. 2009 - 10:00

I USA har overvåkningsorganet National Security Agency (NSA) vide fullmakter til overvåking av telefonsamtaler, nettkommunikasjon og dataspor.

Som hemmelig tjeneste er naturligvis få detaljer kjent om organets faktiske kapasitet til overvåkning, men at lagringsbehovet deres er enormt er udiskutabelt.

Organet bygger et gigantisk datasenter i ørkenlandskapet i Utah, som angivelig skal kunne lagre yottabytes med data.

Det hevdes i boken «The Secret Sentry: The Untold History og the National Security Agency» skrevet av NSA-ekspert og historiker Matthew M. Aid, som anmeldes i New York Review of Books og omtales i Crunchgear.

Hvis du ikke har hørt om yottabytes (Ybyte) er du neppe alene.

En yotta representerer 1024 eller 1.000.000.000.000.000.000.000.000. Dette er for tiden den største målenheten i det internasjonale SI-systemet.

En yottabyte tilsvarer for øvrig 1.000.000.000.000.000 gigabyte.

Hva slags teknologi eller medium den hemmelige tjenesten benytter for å lagre slike mengder med data kan man bare spekulere i. Ifølge Crunchgear er det lite trolig at tradisjonelle harddisker benyttes, tross mediets lavere kostnad per gigabyte.

Det nye anlegget til NSA skal ifølge boka være på drøyt 92.000 kvadratmeter, og vil kreve like mye energi som alle husstandene i Utahs hovedstad Salt Lake City til sammen.

Gigantkomplekset vil etter det vi forstår bli et av verdens desidert største av sitt slag, og eksempelvis dobbelt så stort som Apples kommende datasenter på 45 tusen kvadratmeter.

Oppdatert:

Yottabytes er svært mye data, og kildene våre ser ut til å ha moderert seg noe etter denne artikkelen ble publisert. Ifølge estimater som boken lener seg på heter det at NSAs datalagring potensielt skal kunne nå slike mengder innen år 2015.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.