TELEKOM

NSA sliter med teknologien

Datalagringssentral i Utah et år på etterskudd.

NSAs sentral for lagring av teletrafikkdata, nettrafikkdata og meldingsinnhold skulle vært åpnet i fjor høst.
NSAs sentral for lagring av teletrafikkdata, nettrafikkdata og meldingsinnhold skulle vært åpnet i fjor høst. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
8. okt. 2013 - 10:32

Igangsettingen av NSAs beryktede kommende datasentral ved Bluffdale i Utah er ett år på etterskudd, skriver Wall Street Journal.

Sentralen bygges for å lagre alt NSA fanger opp av teletrafikkdata, nettrafikkdata og meldingsinnhold. Den utgjør selve krumtappen i den omfattende overvåkningen av digital kommunikasjon som er avslørt de siste månedene gjennom lekkasjene til varsleren Edward Snowden.

Årsaken til forsinkelsen er tilbakevendende strømfeil som gjør varig drift umulig, og som har ødelagt utstyr verdt mange hundre tusen dollar.

Ti ganger de siste 13 månedene er det oppstått ødeleggende lysbuer i elektrisk utstyr: Det høres ut som eksplosjoner og utløser kraftig varmeutvikling med påfølgende smelting av metall og kortslutninger.

Hvorfor lysbuene oppstår strides det fortsatt om, og de ansvarlige er uenige seg imellom om hva som må gjøres for å løse problemene. Den første ødeleggende lysbuen oppsto 9. august i fjor, den nyeste 25. september i år.

Datalagringssentralen utgjør en investering på 1,4 milliarder dollar – superdatamaskiner fra Cray ikke medregnet – og skulle stått ferdig i fjor høst. Eksterne observatører antar at lagringskapasiteten kan måles i exabyte (altså millioner av terabyte), kanskje til og med zettabyte (milliarder av terabyte). Strømbehovet skal være 65 megawatt, medregnet kjøling. Beliggenheten ble valgt fordi Bluffdale skilter med billig strøm.

Wall Street Journal viser til prosjektdokumenter og intervjuer med interne kilder.

Det går fram at reserveaggregater har sviktet gjentatte ganger. Det er uenighet mellom Army Corps of Engineers, som står for utbyggingen, og kontraktørene – KlingStubbins, Balfour Beatty Construction, DPR Construction og Big-D Construction – om hvorvidt de elektriske kontrollsystemene er tilstrekkelige og om hvorvidt kjølesystemene er testet.

Kontraktørene skal ha leid inn 30 uavhengige eksperter for å finne ut av feilene. Fram til i sommer brukte de over 50 000 arbeidstimer, men kunne bare si seg sikre på hvorfor det oppsto ødeleggende lysbuer i bare to av tilfellene.

En granskningsgruppe fra Army Corps of Engineers har konkludert med hastverk i å ferdigstille prosjektet førte til at vanlige rutiner for kvalitetskontroll ble satt til side.

Kontraktørenes granskningsgruppe hevdet i en rapport datert 23. september å ha avdekket den utløsende årsaken til problemene. I en samtidig rapport fra granskningsgruppen til Army Corps og Engineers heter det at årsakssammenhengen ikke er tilstrekkelig klarlagt til at NSA kan regne med å unngå tilsvarende feil.

To dager etter, smalt det altså igjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.