NSAs eks-sjef utvikler ny teknologi

Pensjonert general søker en rekke patenter.

NSAs eks-sjef utvikler ny teknologi
NSAs daværende direktør Keith Alexander ble kalt inn til høring i det amerikanske senatet i fjor sommer, etter at Edward Snowdens lekkasjer hadde avdekket Prism-skandalen. Bilde: Action press/All Over Press

USAs nylig avgåtte kybergeneral, Keith Alexander (62), skal nå bruke ekspertisen sin til å bekjempe datakriminalitet og alvorlige IT-trusler i det private næringslivet.

Den pensjonerte firestjerners generalen var inntil i mars øverste leder for e-tjenesten National Security Agency (NSA), en posisjon han holdt i ni år – lenger enn noen annen før ham.

I 2010 ble han også den første sjefen for U.S. Cyber Command og dermed leder for både USAs defensive og offensive kyberevner.

62-åringen hviler imidlertid ikke på sine laurbær. Etter at den militære karrieren nå er over har han startet IronNet Cybersecurity, et nytt IT-sikkerhetsselskap.

Det er neppe mange i verden med bedre innsikt i topphemmelig og sensitiv etterretning om kyberangrep, hvilke IT-trusler som finnes der ute og hvordan de kan bekjempes.

I en rådgiverrolle har Alexander tilbudt sin unike ekspertise i markedet for opptil 1 millioner dollar i måneden. Temmelig kostbare råd, skrev nyhetstjenesten Bloomberg i forrige måned.

Men selskapet hans utvikler også helt ny teknologi. Det fremgår av et intervju med Foreign Policy denne uken.

Alexander sier han søker minst ni patenter, kanskje flere, for et system som avdekker såkalte APT – avanserte vedvarende trusler («advanced persistent threats»). Dette er et begrep som brukes om de mest alvorlige og avanserte IT-truslene som finnes; hackerangrep og kypervåpen på statlig nivå.

Det var slike trusler den pensjonerte kybergeneralen en gang hevdet var ansvarlig for den største overføringen av pengeverdier i amerikansk historie. Han har hevdet at hackere rutinemessig stjeler forretningshemmeligheter fra næringslivet, noe som forsyner utenlandske konkurrenter med stjålet teknologi, ofte til Kina.

Ifølge Foreign Policy regnes Keith Alexander for å være den første eks-direktøren i NSA som søker patenter på teknologi som er direkte relatert til jobben han gjorde for myndighetene.

Han forteller til nettstedet at han har sørget for å klarere dette med NSAs egne advokater, og at patentene det søkes skal være tilstrekkelig originale og skille seg fra arbeidet han gjorde for dem tidligere.

Teknologien blir ikke nærmere beskrevet i detalj, men hevdes å representere et betydelig løft fra løsningene som i dag benyttes for å sikre infrastrukturen og IT-systemene til myndigheter og privat næringsliv.

    Les også:

Les mer om: