TELEKOM

NSB-bredbånd med «døde» rutere

Gratis internett på toget innført med «barnesykdommer».

Tross innføringsproblemer satser NSB nå på et spennende gratistilbud, der de kombinerer mobilt bredbånd fra mange leverandører samtidig.
Tross innføringsproblemer satser NSB nå på et spennende gratistilbud, der de kombinerer mobilt bredbånd fra mange leverandører samtidig. Bilde: Per Ervland
19. nov. 2010 - 13:53

Med brask og bram innførte NSB i forrige uke gratis internett på tog. I første rekke gjelder dette på strekningen Skien - Lillehammer, altså Vestfoldbanen.

Passasjerer som tidligere har betalt for det samme, skulle nå få glede seg over nettforbindelse helt kostnadsfritt.

Men lanseringen har ikke gått som planlagt. digi.no har mottatt klager fra togkunder som føler seg lurt.

Kvaliteten på tjenesten har blitt oppfattet som mye dårligere enn med det gamle betalte tilbudet. Nettet har falt ut, og har i enkelte tilfeller vært helt ubrukelig.

Det skyldes ikke at NSB har undervurdert hvor populært gratisnettet ville bli. Det er arbeid hos bredbåndsleverandøren Ice som har ødelagt for opplevelsen.

- Den første uken hadde vi 4.500 brukere som logget seg på nettet. Det er veldig bra i forhold til det vi hadde før.

- Samtidig har vi hatt noen barnesykdommer med Ice. Kundene kan ha opplevd at det er vanskelig å koble seg på nett, sier NSBs informasjonsrådgiver Erik Lødding til digi.no.

Han forsikrer at kapasiteten er økt ved at de nå bruker flere teleoperatører langs toglinjene. Kundenes snittbruk skal være lavere enn kapasiteten.

8 av 10 rutere falt ned

- Det er riktig at vi har hatt noen barnesykdommer. Bytting av nett fører alltid til nedetid, sier Ice-sjef Eivind Helgaker til digi.no.

Han forklarer bortfallet av nettforbindelse med at de for tiden driver en omfattende utskifting av hele deres infrastruktur. Så langt har de rukket å bytte ut rundt halvparten av sine basestasjoner. Samtidig tilfører de mer kapasitet og bygger nye stasjoner.

- 70 til 80 prosent av ruterne som er installert på togene har vært nede, inntil vi fikk lagt dem inn i autentiseringssystemene. Disse godkjenner at modemene kan logge seg på vårt nett.

- Vi har nå fått verifisert at ruterne er oppe og går, sier Ice-sjefen.

Han forteller at NSB er en viktig referansekunde for dem. I likhet med dem dekker Ice store deler av landet.

- Det er nettopp styrken til Ice, vi har dekning der ingen andre har det.

Mange leverandører - samtidig

Internettet på togsettene til NSB har tre ulike leverandører. Foruten Ice benyttes også Telenors og Netcoms mobilnett. I tillegg brukes WLAN på enkelte stasjoner.

Etter hvert som Jernbaneverket oppgraderer sin infrastruktur langs linjene skal man også kunne få nettforbindelse i tunneler.

Den totale kapasiteten på hvert togsett avhenger av hva teleoperatørene har å tilby i det enkelte området.

- Med for eksempel to stykk HSDPA-nettverk får vi meget høy hastighet. I togsettene har vi et internt 54 Mbit/s WiFi-nett, forteller prosjektleder for tog i NSB, Arne Vidar Hesjedal.

Det spesielle med tjenesten er at den slår sammen linjer fra de ulike leverandørerene. Du kan få bredbånd der både Ice, Telenor og Netcom - samtidig.

- Hvis du har 2 Mbit fra hver får du 6 Mbit til sammen. Løsningen velger kontinuerlig de tilgjengelige bærerne. Dette er et veldig spennende prosjekt, sier Ice-sjef Helgaker.

Ice er leverandøren som kan vise til best dekning i grisgrendte strøk, mens Telenor og Netcom har bedre dekning i byer og tettsteder.

Foreløpig er gratis bredbånd på toget kun tilgjengelig på Vestfoldbanen. Frem mot sommeren 2011 skal tilbudet lanseres på samtlige regionstrekninger i landet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.