NT 5.0 i første beta

I løpet av neste uke, sannsynligvis tirsdag, vil Microsoft vise frem første betaversjon av NT 5.0. Den endelige versjonen er imidlertid ikke ventet før om ni måneder.

I løpet av neste uke, sannsynligvis tirsdag, vil Microsoft vise frem første betaversjon av NT 5.0. Den endelige versjonen er imidlertid ikke ventet før om ni måneder.

Til uka vil Microsoft slippe sin første betaversjon av det nye server-operativsystemet NT 5.0. Anledningen er Microsofts årlige utviklerkonferanse Professional Developers Conference - og betaversjonen er strengt tatt beregnet for utviklere. Alle som ønsker å får et innblikk i hvordan Microsofts suksess-operativsystem vil fortone seg i fremtiden vil likevel ha muligheten for å laste ned betaversjonen når den blir lagt ut på nettet.

Betaversjonen av NT 5.0 vil inneholde mye av den funksjonalitets man kan forvente seg av operativsystemet når det etter planen kommer i sin endelige versjon om trekvart års tid. Mest spennende er kanskje det faktum at de første elementene i Microsofts klynge-teknologi Wolfpack nå er på plass.

- Når betaversjonen leveres til uka, vil feiloverførings-funksjonen være ferdig implementert. I tillegg er det nå åpnet for teoretisk sett ubegrenset skalering av maskinvaren, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til digi.no. Han legger til at betaversjonen også åpner for muligheter for bruk av tynne klienter.

- Endel applikasjoner kan kjøres direkte fra serveren, gjennom den såkalte "Windows Terminal"-funksjonen. Dessuten har vi åpnet for et nytt filsystem kalt Active Directory, som blant annet gjør det mulig å betjene virtuelle perifere enheter og -klienter, sier Seierstad.

Beta versjonen som kommer til uka, vil baseres på 32-biters kode og dermed primært være tilpasset Intel-baserte maskiner. En versjon basert på 64 biter - beregnet for Digitals Alpha maskiner - vil ifølge Seierstad komme i beta i løpet av få måneder.

Til toppen