BEDRIFTSTEKNOLOGI

NT betyr mest for Microsoft

3500 mennesker lyttet andektig mens Microsoft-sjefen hamret ut budskapet om at Windows NT er selskapets sentrale produkt. Bill Gates svarte ikke direkte på utfordringen fra Lotus-sjefen Papows om å holde seg til "100% Pure Java".

Eirik Rossen
4. juni 1997 - 17:08

I sin hovedtale til Comdex Spring-utstillingen i Atlanta, egentlig et timelangt iscenesatt intervju med Gary Beach fra Computerworld, sa Gates at Windows NT versjon 5.0 vil gå inn i beta-fasen til høsten og nå markedet i en endelig form i løpet av første halvår.

Windows NT er et operativsystem for Intel- og RISC-baserte pc-er, arbeidsstasjoner og servere. Gates fortalte at halvparten av Microsofts årsbudsjett for forskning og utvikling på to milliarder USD kanaliseres til NT. Med tiden er systemet blitt forholdsvis robust. Det har samtidig svellet til fire millioner linjer med kode.

- Vi har et ærgjerrig mål med NT, sa Gates. - Vi vil gjøre det i stand til å kjøre enhver applikasjon, også den mest krevende. Det er vårt viktigste produkt.

Bill Gates har satt av en milliard dollar for å videreutvikle Windows NT i år. <i>Foto: COMDEX Show Daily</i>
Bill Gates har satt av en milliard dollar for å videreutvikle Windows NT i år. Foto: COMDEX Show Daily

Gates ville ikke oversette sine forhåpninger til Windows NT i markedsandeler, men understreket at mens brukere beholdt sine stormaskiner og Unix-servere, står Microsoft svært sterkt når folk skal ta i bruk nye servere. Dessuten vil NT kapre en økende andel av desktop-markedet, etter hvert som fetere pc-er blir tilgjengelige og minneprisene faller.

En viktig egenskap med NT 5.0 blir bedre skalerbarhet. Systemet skal kunne håndtere klynger på opptil 16 maskiner. Ellers vil det være en tett integrering med Internett. NT vil inneholde krypteringsegenskaper basert på offentlige nøkler.

Gates understreket at Microsoft støtter Java. Men han ville samtidig gi folk alternativet mellom å skrive applikasjoner til "felles divisor", altså standard Java, og å dra fordel av egenskapene til et gitt operativsystem, altså Windows.

Amerikanske medier siterer flere negative reaksjoner på Gates' måte å takle dette spørsmålet på. Noen mener han unngår å svare på det viktigste, andre at han undervurderer ønsket om ett felles utviklingsspråk for applikasjoner på tvers av alle maskinplattformer og operativsystemer.

I sine kommentarer til debatten om tynne kontra tykke klienter, uttrykte Gates seg på samme måte som Microsofts Europa-sjef Bernard Vergnes i Lyon i slutten av mai (se artikkelreferanse ovenfor til høyre): Microsoft har løsningene for både rimeligere administrasjon og maskinvare. Men han understreket at når framtidens pc skal styres per stemme eller per kroppsspråk, trenger man et avansert lokalt operativsystem.

Sikkerhetsmangler ved nettleseren Internet Explorer har vært i fokus de siste månedene. Gates forklarte at versjon 4.0 vil inneholde "sikkerhetssoner" der nettadministratorer kan definere retningslinjer for bruk av intra- og Internett, med utgangspunkt i en vurdering av aktuelle websteder.

Forbrukermarkedet framstår som klart underordnet i Microsofts helhetlige strategi, selv om Gates insisterte på betydningen av selskapets satsing på Windows CE og WebTV.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.