NT løper fra Unix og Netware

Det ble solgt nesten dobbelt så mange servere med Windows NT enn Unix i 1998. Likevel lurer Linux som en "dark horse" i bakgrunnen, men løpet synes kjørt for Novell Netware.

Det ble solgt nesten dobbelt så mange servere med Windows NT enn Unix i 1998. Likevel lurer Linux som en "dark horse" i bakgrunnen, men løpet synes kjørt for Novell Netware.

Det mange har vært sikre på er nå dokumentert: Windows NT Server har gått forbi Novell Netware. Det norske IT-markedet plukker opp nye produkter fort, men i andre deler av verden har salget av Netware holdt seg ganske lenge. 1998 blir derfor det første hele år salget av Windows NT blir høyere enn Novell Netware

Microsoft solgte hele 1,56 millioner lisenser av Windows NT Server i fjor, nesten 50 prosent mer enn Novell, viser en rapport fra IDC. Rapporten er omtalt i amerikanske PC Week. IDC konkluderer med at antallet solgte NT-lisenser i 1998 var dobbelt så høyt som Unix-leverandørenes totale salg.

Og nettopp ordet "solgt" er i denne sammenheng viktig, fordi ingen vet hvor mange lisenser av gratis-operativsystemet Linux (og dets konkurrenter) som ble lastet ned over Internett. Dessuten kan de svært billige Linux-lisensene du kjøper på CD installeres på et uendelig antall servere.

I følge en IDC-rapport fra desember (se peker til egen sak i margen til høyre) bruker en av seks servere på verdensbasis nå Linux selv om det bare ble solgt 748.000 Linux-lisenser fra distributører som Red Hat. Dette gjør Linux mer utbredt enn alle de andre Unix-versjonene til sammen.

Ifølge IDCs desember-analyse ble det totalt solgt 4,4 millioner server-operativsystemlisenser i 1998, mot 3,5 millioner i 1997. Analysebyrået tror salget av Windows NT Server vil stige med 23 prosent i året til og med år 2002, mens Unix-salget vil stige med 11,2 prosent og Netware med 7 prosent.

Til toppen