NT-servere bør oppgraderes til Linux og Cobalt

Windows NT ble lagt død i fjor høst. Sun kjører en kampanje for å få supportløse brukere til å velge Linux og Cobalt framfor Windows 2000.

Windows NT ble lagt død i fjor høst. Sun kjører en kampanje for å få supportløse brukere til å velge Linux og Cobalt framfor Windows 2000.

Cobalt er en serie prekonfigurerte bokser med innebygget Linux og webrettede serverapplikasoner, drevet av Intel-kompatible prosessorer. Det finnes to hovedmodeller, henholdsvis Qube beregnet på avdelinger eller mindre organisasjoner, og RaQ beregnet på montering i rack. Maskinene er kjøreklare bare noen minutter etter tilkopling til nettet, og håndterer oppgaver som e-post, fildeling og web, og har ferdig installerte databaseverktøy som MySQL, Postgres og Interbase 6. Sun kjøpte den opprinnelige Cobalt-produsenten i september 2000 og har siden blant annet sørget for styringsverktøy der mange hundre Cobalt-servere kan driftes fra ett konsoll. I fjor solgte Sun 100.000 enheter.


I oktober i fjor kunngjorde Microsoft at Windows NT, serveroperativsystemet som er forgjengeren til Windows 2000, ville legges død, og at kundene måtte enten oppgradere til Windows 2000 eller greie seg uten support.

Denne uken har Sun lansert et globalt oppgraderingsprogram som tar sikte på å kapre de antatt mange Windows NT-brukerne som ikke ser noen hensikt i å bytte til Windows 2000 - blant annet fordi det medfører investering i dyrere maskinvare - men som heller ikke liker tanken på å greie seg uten support. Fra 27. februar til 30. juni vil disse tilbys spesielt gunstige betingelser hvis de erstatter sine NT-bokser med Cobalt, blant annet prisrabatter på opptil 20 prosent.

Sun mener denne oppgraderingen tilbyr mange fordeler. Prisen er lavere enn det man må gi for å få maskinvare som kan kjøre Windows 2000, selv om ytelsen på det ferdige systemet er like god eller bedre. Man sparer lisenskostnader til Windows og andre Microsoft-produkter på Cobalt-serverne, siden operativsystem og applikasjoner er hentet fra "public domain". Man sparer tid og andre ressurser siden Cobalt-serverne er ferdig konfigurert med applikasjonene de fleste trenger, og man får et system som er langt mindre utsatt for virus, ormer og andre former for angrep fra uvedkommende. På klient-siden kreves ingen store endringer når NT erstattes av Cobalt og Linux.

Ytterligere detaljer gis på nettstedet Cobalt.com. Der gjøres det også rede for et "webinar" som holdes 27. februar, og som krever forhåndsregistrering.

I Norge ble Cobalt distribuert av Itegra før Sun tok over teknologien. Det siste året har Itegra latt Cobalt ligge i ro. Sven Ole Skrivervik, teknologisjef i Sun Norge, innrømmer overfor digi.no at man "ikke har fokusert veldig sterkt" på Cobalt fram til nå.

- Vi arbeider med en partnermodell, og vil om kort tid kunngjøre hvem som skal fronte Cobalt i Norge. Kampanjen for å oppgradere fra Windows NT til Cobalt er et viktig framstøt for Sun, også i Norge.

Til toppen