NT-tjener med integrert sentralbord

Et felles utspill fra fire giganter innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi skal gjøre det enklere for store organisasjoner å integrere sin infrastruktur til ett fysisk nett for både telefoni og data.

Et felles utspill fra fire giganter innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi skal gjøre det enklere for store organisasjoner å integrere sin infrastruktur til ett fysisk nett for både telefoni og data.

Den offisielle kunngjøringen skal komme i kveld klokken 20 norsk tid. I morgen er den norske fagpressen innkalt til et møte med ledere fra Northern Telecom (Nortel) som skal orientere om saken på Oslo lufthavn Gardermoen. Saken har lekket ut til amerikansk presse, selv om detaljene ikke er kjent. Det følgende bygger på meldinger fra Nortel og artikler i Wall Street Journal og VAR Business.

Det dreier seg om en allianse mellom Nortel og tre av verdens førende dataselskaper, Microsoft, Intel og Hewlett-Packard, for å levere utstyr som skal integrere organisasjoners interne telefon- og datanettverk i én felles infrastruktur. En integrert infrastruktur krever at telefoni følger prinsippet til datanettverk, og legges over til pakkesvitsjing. Hensikten er å spare penger innen drift og legge grunnlaget for nye integrerte tjenester. På sikt vil det også bety at utstyr for telefoni blir svært mye rimeligere.

Nortel har allerede en rekke produkter som skal gjøre det mulig å migrere telefoni fra krets- til pakkesvitsjing. Integrert pakkesvitsj-basert utstyr for telefoni og data var noe av poenget med konsernets overtakelse av Bay Networks i september i fjor. Cisco og 3Com har ennå ikke alliert seg med store produsenter av telefonisvitsjer, men begge har investert i mindre selskaper som lager og utvikler integrert utstyr.

Technet-publikasjonen VARBusiness forteller at de fire samarbeidspartnerne vil samle sine øverstkommanderende (Bill Gates riktig nok per satellitt) på Technology Museum of Innovation i San Jose for å kunngjøre en "felles tjener for kommunikasjon og meldingsformidling". Det er ikke nok grunnlag til å si noe om hvorvidt denne tjeneren vil gi et punkts styring av både telefoni og data, selv om det er klart at apparatet vil kunne tjene samtidig som både sentralbord og Windows NT-tjener.

Nortel kunngjorde 9. mars at selskapet ville utvikle nye telefoni-løsninger basert på Intel-arkitektur.

De som er spesielt interessert i nyheten, kan følge RealAudio-sendingen direkte fra kunngjøringen, ved å kople seg opp mot nettstedet til Nortel.

Til toppen