- NT uegnet som transaksjonsserver

I et innlegg i Internett-tidsskriftet Mac Os Rumours i forrige uke blir det hevdet at Windows NT er uegnet som transaksjonsserver på grunn av avbruddshåndteringen. Gisle Hannemyr avkrefter dette, men sier samtidig at Windows NT ikke er spesielt velegnet for transaksjonssystemer.

I innlegget hevdes det at Windows NT kan få problemer med å håndtere virksomhetskritiske applikasjoner. Dette er angivelig fordi avbrudd som er generert av andre prosesser i systemet, for eksempel musedriveren, kan gjøre at transaksjoner går tapt og at anrop ikke blir besvart. Ifølge innlegget skal ikke Unix arbeidsstasjoner ha slike svakheter fordi de bruker en såkalt tidsdelt teknologi.

Gisle Hannemyr, ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, er uenig.

- NT er på dette område ikke spesielt forskjellig fra Unix. Begge benytter seg av køer hvor transaksjoner og prosesser blir lagt inntil de kan behandles. De går altså ikke tapt, sier han til digi.no.

Hannemyr mener likevel at det er fullt mulig å konfigurere seg bort, slik at transaksjoner og andre kritiske oppgaver går tapt.

- Det skyldes mangel på kunnskap og ikke en svakhet ved Windows NT, sier han.

Eksemplene som nevnes i innlegget er en telefonsentral for nødnummer hvor for eksempel en bevegelse på musen kan gi et avbrudd som igjen kan føre til at anrop går tapt. Tilsvarende kan en pengetransaksjon mellom to kontoer i en bank gå tapt hvis transaksjonen blir avbrutt av andre prosesser.

Truls Meland, driftsansvarlig ved Institutt for Journalistikk, sier til digi.no at dette låter som en gedigen misforståelse.

- Nødnummereksemplet er et tulleksempel. En nødanrops telefonruter kjører på dedikert maskin med feilsikringsrutiner for å håndtere "alle" anrop. Du "kommer ikke borti musa" på en slik.

Meland mener han har lest at mange amerikanske telefonsentraler er i ferd med å ta i bruk NT nå.

- Eksemplet med banktransaksjonen virker lite gjennomtenkt. Et slikt banksystem vil ha transaksjonshåndtering med begin/commit, så problemet vil ikke oppstå i praksis.

Gisle Hannemyr mener likevel at Windows NT ikke er spesielt velegnet for transaksjonssystemer.

- Ikke på grunn av avbruddshånteringen, men fordi operativsystemet er så udokumentert og uoversiktlig at man i realiteten ikke har kontroll over konfigurasjonen sin, sier han.

Hannemyr sier til slutt at Windows NT er så frynsete sikkerhetsmessig at han ikke ville ha brukt det på noe som er tilgjengelig via et åpent nettverk, for eksempel som transaksjonsserver på Internett.

Til toppen