STRØMKRISE

Glemte å justere for sommertid: Norske aviser har meldt feil strømpris i fem måneder

Små og store medier i Norge gjenbruker meldinger om nye strømprisrekorder fra NTB. Nå viser det seg at de konsekvent har bommet på prognosene:

Har du planlagt strømforbruket etter gode råd fra NTB, da kan du ha bommet med én time hver eneste gang.
Har du planlagt strømforbruket etter gode råd fra NTB, da kan du ha bommet med én time hver eneste gang. Illustrasjonsfoto: Xtrekx Lubo Chlubný
29. aug. 2022 - 10:00

Mandag 29. august melder NTB at prisen i Sørvest-Norge mellom klokka 18 og 19 vil ligge på 8,22 kroner per kWh. Det er ny rekord.

Det er bare ett problem: Rekorden er ventet mellom klokka 19 og 20, skal vi tro Nord Pool og Tibber.

De siste månedene har NTB bommet med én time, når de har rapport forventede strømpriser til den norske befolkningen. Det har Linda Sandvik, tidligere journalist i TU tipset Digi.no og NTB om.

Små og store aviser har feilinformert

Nyhetsbyrået NTB leverer nyheter og bilder til de aller fleste mediehus i Norge, også Digi.no.

I 2022 har strømprisene vært hett tema, og byrået har løpende publisert nyheter om rekorder og hvilke klokkeslett det lønner seg å slå på vaskemaskinen eller lade bilen.

Garderobeselskapet Leba holder til i Vigra i Giske kommune. De har kranglet med IT-leverandøren deres om nettutikk-løsningen de har betalt vel fem millioner kroner for.
Les også

Varsellampene gikk etter kontroll av million-systemet: – «Sauset» sammen

NRK, TV2, VG og små og store lokalaviser har publisert meldingene.

Dermed kan meldingene ha fått følgefeil, og strømkunder kan ha bommet med én time når de har forsøkt å tilpasse forbruket etter strømprisene.

Glemt å ta høyde for sommertid

Før 26. mars, rapporterte NTB det samme som Nord Pool og Tibber.

Det kan tyde på at det er stillingen av klokka som har gått galt for NTB, og at feil i automatisk innhenting av data fra Nord Pool har gitt følgefeil videre i systemet.

Per Helme, prosjektleder for automatisering i NTB, forteller Digi.no at de ble gjort klar over feilen på fredag, og jobber med å rette den. Fra og med neste melding fra NTB om strømpris, skal feilen være rettet.

Data om strømpriser hentes fra et API hos Nord Pool, og API-et er ikke justert for sommertid.

Dermed må utviklerne selv legge inn denne logikken i scriptet som henter data. Det har ikke skjedd hos NTB, som mener dokumentasjonen om API-et kunne vært tydeligere. De tar likevel ansvar.

− Vi burde ha fanget opp dette er tidligere, sier Helme og fortsetter:

− NTB skal alltid være etterrettelig, det forsøker vi å være.

Eg A-basestasjonen til Telenor befinner seg fremdeles på taket av et høyhus ved Baneheia i Kristiansand. Telenors eksperter klarte ikke å få signaler fra denne basestasjonen da de gjennomførte målinger ved åstedet for Baneheia-drapene og konkluderte derfor med at det var usannsynlig at Viggo Kristiansens mobiltelefon hadde vært der på drapstidspunktet. Bildet er tatt under befaringen i forbindelse med den pågående rettssaken mot Jan Helge Andersen.
Les også

Mobilbeviset opp i Baneheia-saken: – En historie ingen ville høre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.