JUSS OG SAMFUNN

NTB satser stadig på satellittdistribusjon

Ifølge sjefredaktør Thor Viksveen har NTB-nyhetene vært distribuert via satellitt i ti år med 100 prosent oppetid. Han vil ikke satse for fullt på ISDN og Internett før han kan stole helt på de bakkebaserte distribusjonskanalene.

Herman Berg
17. mars 1999 - 08:57

Associated Press (AP) fikk store problemer med nyhetsdistribusjonen til sine kunder før helgen da den General Electric-eide satellitten som de benytter sluttet å lystre beskjeder fra jordstasjonen. Satellitten GE-3 var ute av kontroll i fem timer, men AP koblet likevel ikke inn en reservesatellitt, ifølge Wall Street Journal..

Nyhetsbyrået benyttet i stedet Internett til å formidle nyheter, bilder og illustrasjoner til sin enorme kundegruppe i USA. Den består av 1.550 aviser og 5.000 kringkastere.

Sjefredaktør Thor Viksveen i opplyser til digi.no at NTB aldri har hatt problemer med sitt proprietære satellittsystem.

- Vi har benyttet satellitt ihvertfall i ti år. Satellitten har hatt en oppetid på 100 prosent, påstår Viksveen. Han mener at i den grad det har vært problemer har de enten bestått av interne driftsproblemer med data-anlegget eller kluss med up-linken til jordstasjonen i Nittedal.

Viksveen sier at skulle det en gang bli problemer er Internett en eventuell reservekanal for NTB.

Telenors Thor 3-satellitt ble skutt opp juni 1998.
Telenors Thor 3-satellitt ble skutt opp juni 1998.

NTB reforhandlet avtalen med Telenor Satellite Services for drøyt ett år siden og foretok da en evaluering av satellittdistribusjon kontra jordbunden ISDN-forbindelse og Internett. Viksveen kom til at stabiliteten og driftssikkerheten var det klart tyngste argumentet i forhold til kundene.

Motivasjonen for å skifte over til en annen distribusjonsform som for eksempel ISDN er først og fremst prislappen på tjenestene.

- Vi er helt avhengig av at nyheten når ut til alle kundene våre i samme sekund - det garanterer satellitten. Det er foreløpig ikke andre systemer som er sikre nok, sier han.

NTB-redaktøren innrømmer at satellitt er en langt dyrere løsning:

- Etter hvert som vi opplever at kapasiteten i alle typer jordbundne nett blir mer stabil vil vi vurdere et skifte. Dette har vi under kontinuerlig vurdering, og det er også en løpende avtale vi har med Telenor som kan sies opp med noen måneders oppsigelsestid. Den handlefriheten må vi ha, sier han i forhold til avtalen med Telenor Satellite Services.

NTB har i dag en webtjeneste på Internett, men den består hovedsakelig av informasjon til webbrukerne og markedsføring av NTB og NTB Pluss sine redaksjonelle tjenester.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.