Det ble dårlig stemning i hackerhuset i Silicon Valley da de fem NTNU-gutta flyttet inn

Andreas Øgaard, Morten Stulen, Kristoffer Lande, Lars Erik Fagernæs og Kristian Rekstad har flyttet til USA for å få fart på Gobi-eventyret.
Andreas Øgaard, Morten Stulen, Kristoffer Lande, Lars Erik Fagernæs og Kristian Rekstad har flyttet til USA for å få fart på Gobi-eventyret. (Bilde: Privat)

Da appen til de fem NTNU-kompisene begynte i gå bra i Norge i fjor, tenkte de unge guttene at hvis de først skulle satse så fikk de gjøre det ordentlig.

I vinter pakket de derfor sammen sakene sine og flyttet til USA. Nærmere bestemt Palo Alto i Silicon Valley. Det var VG som først omtalte saken. 

Folk vil kjøpe selskapet

Gobi-appen gjør det mulig å dele bilder og video til en felles «story». En funksjon guttene savnet da de benyttet seg av Snapchat.

De opprettet derfor en felles Snapchat-konto der alle som ville, kunne dele bilder og video til kontoen, men teknologigiganten var vrange og tok ned felleskontoen flere ganger. Da var ideen til Gobi født. Og den var god.

– Det er for tidlig å selge, men vi vil gjerne ha med oss flere på laget, sier Kristoffer Lande (21) på telefon fra USA til digi.no

Nå bor de seks unge gründerne i et såkalt hackerhus i teknologihovedstaden. 

800 dollar per hode

App-gründer Kristoffer Lande flyttet til USA for å få fart på selskapet Gobi.
App-gründer Kristoffer Lande flyttet til USA for å få fart på selskapet Gobi. Foto: Gobi

Det merkes på lommeboka. Med 800 dollar i husleie per hode - for et hus der man må sove tre og tre på ett rom - er ikke akkurat billig. For blodprisen har de unge guttene tilgang til en liten stuekrok med tv og sofa, samt et sted der de kan sitte og jobbe. De har også klart å presse inn et lite møtebord i den lille stuen.

Teknologiselskapenes enorme fremdrift i Silicon Valley det siste tiåret har nemlig gjort bokostnadene i San Francisco-området til de høyeste i hele USA. Her i denne varmegryta ligger snittprisen på hus på cirka ni til ti millioner kroner. Skal du leie en liten toroms må du fort ut med mellom 30 og 35 000 kroner, skriver Numbeo.

– Vi har faktisk nettopp flyttet fra et hus der vi bodde med tre andre selskaper. Vi trengte mer plass, og de andre var ganske irritert på oss da vi til stadighet kapret møterommet som vi delte på. Vi har det absolutt ikke luksuriøst der vi bor nå, men vi har allikevel vært veldig heldige. De vi leier hos skal pusse opp om en stund, og trengte bare å ha folk boende her i mellomtiden, sier Lande.

Jobber syv dager i uka

Sammen med fire andre klassekamerater gikk han i gang med å utvikle Gobi midt oppe i teknologistudiet ved NTNU. Nå har de permisjon fra trønderuniversitet og har utvidet teamet til fem mann.

Guttene jobber døgnet rundt for å få hjulene til å gå rundt. Det understrekes med at de ivrige gründerne fortsatt er i full jobb når digi.no får kontakt med dem klokken 01.30 amerikansk tid.

– I dag begynte vi klokken ti. Vi starter med et morgenmøte, og går da igjennom hva vi har jobbet med de siste 24 timene. Så går det i ett. I dag har jeg vært ute en liten tur for å få i meg noe middag, men det blir i snitt 12 timer med jobb om dagen, syv dager i uka, forteller 21-åringen. 

3 000 kroner i lønn

På bankkontoen er det ikke så mye bevegelse. De seks guttene tar ut rundt 3 000 kroner i lønn i måneden. Det skulle bli en timelønn på rundt åtte kroner.

Finansieringen kommer fra diverse investorer og Innovasjon Norge. Da NTNU-elevene dro til Silicon Valley hadde Gobi en teoretisk verdi på 8,7 millioner kroner etter investeringer gjort av Petter Kleppan, Petter Northug og Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe, skriver VG. Alle de tre er inne på eiersiden i selskapet. Skikjendisen er selv en flittig bruker av appen.

(artikkelen fortsetter under)

Appen fokuserer på dele bilder og video i grupper der alle kan bidra.
Appen fokuserer på dele bilder og video i grupper der alle kan bidra. Foto: Gobi

– Man bruker heldigvis ikke så mye penger her borte. Det går mest i mat og toalettsaker. Det var vel en av oss som kjøpte en skjorte i forrige uke, men det er også det største innkjøpet som er blitt gjort siden vi kom. 

Men kontaktnettet man får av å bo i Silicon Valley kan det ikke settes en pris på. Her får guttene tilgang på folk som er mer enn villige til å hjelpe dem gratis. «Pay it forward»-prinsippet står nemlig veldig sterkt i teknologibyen. Folk som tidligere har lyktes i bransjen har som oftest fått hjelp på veien til suksess, og vil gjerne være med å bidra på samme måte som da de var i oppstartsfasen.

– Har ikke tid til familie eller venner

– I Norge er det veldig vanskelig å vite hvordan man skal få til noe som dette da ingen har laget en lignende tjeneste tidligere. Her har man utallige selskaper som har gått fra en til flere millioner brukere. Hjemme blir man også holdt litt tilbake av janteloven. Det er ikke alle som liker å se at folk lykkes, og dette er litt ødeleggende.

– Nå skal det sies at gründermiljøet i Norge, Trondheim spesielt, er på god vei fremover. Vi har fått mye ut av å starte her med gode støttespillere både på NTNU og i næringslivet. Likevel er Silicon Valley det riktige stedet for oss å være i den fasen Gobi er i nå. Her møter vi folk overalt som er interessert i å hjelpe oss. Alt i Silicon Valley er sentrert rundt startups og nettverking, og det skjer ting her hele tiden som hjelper oss mot målet om å nå flere millioner brukere.

I ekte Silicon Valley-stil kjører guttene rundt i sin utslitte firmabil.
I ekte Silicon Valley-stil kjører guttene rundt i sin utslitte firmabil. Foto: Gobi

Skulle de unge gründerene hatt tilgang på den samme kunnskapsbasen hjemme i Norge måtte de betalt 10 000-vis av kroner for å oppnå de samme resultatene, tror Lande.

En av mentorene til Gobi-teamet er tech-veteran og entreprenør Greg Wientjes. Et par ganger i uken møter han guttene for å veilede dem helt gratis.

– Silicon Valley har en sterk kultur for å «pay it forward». Det handler om å gi videre. Jeg har fått utrolig mye igjen fra mine mentorer og rådgivere, derfor deler jeg det jeg kan med Kristoffer og gjengen. Jeg beundrer dem for å ha kommet hele veien hit og har tro på dem, sier Wientjes til VG.

– Vi er veldig glade i Norge, og savner selvfølgelig alt som skjer hjemme. Men for å lykkes har vi ikke tid til alle forstyrrelsene. I løpet av en uke er det mye tid som går med til venner og familie, og det passer dessverre ikke inn i timeplanen vi er nødt til å forholde oss til nå. Det er vondt å si det, men for å dra dette selskapet i riktig retning er vi nødt til å nå fokusere 100 prosent på produktet vi prøver å skape, sier Lande. 

Jobbtilbud fra Google

Når man bor i Silicon Valley er det selvfølgelig fristende å gå for jobbtilbud fra Google og Facebook. Men gutta er vonde å få på kroken.

– Det er sykt hvordan det fungerer med frynsegoder og lønninger i de store selskapene. Man blir jo fristet, men det er mye morsommere å jobbe med noe man har laget helt selv. Nå kan vi få en god idé midt på natten, og realisere den uka etter. Det hadde man aldri fått mulighet til noe annet sted. 

Teknologihovedstaden huser noen av de største foretakene i verden. Det må man selvfølgelig utnytte. Hva er vel ikke bedre enn en sykkeltur for å oppleve alt hva byen har å by på.
Teknologihovedstaden huser noen av de største foretakene i verden. Det må man selvfølgelig utnytte. Hva er vel ikke bedre enn en sykkeltur for å oppleve alt hva byen har å by på. Foto: Gobi

Gobi har i dag rundt 40 000 brukere. På en god dag får de rundt 1 000 nye, på en dårlig dag er tallet bare 50. Totalt er rundt 35 millioner bilder delt via appen.

Ambisjonene er selvfølgelig å bli størst i verden.

– For å klare det må vi holde oss under radaren her nå i starten. Siden vi er tidlig ute er vi før alle andre som kan ses på som konkurrenter av oss. Holder vi oss unna søkelyset lenge nok til at vi får et godt internasjonalt moment, vil det i fremtiden bli mye vanskeligere å kopiere oss. Men det er mye skittent spill i denne bransjen. Søksmålene sitter løst når det kommer til teknologi. 

Kommentarer (14)

Kommentarer (14)
Til toppen