NTNU klekker ut mange IT-virksomheter

NTNU-professor Sigmund Waagø bruker studentene til å hjelpe IT-bedrifter i gang.

NTNU-professor Sigmund Waagø bruker studentene til å hjelpe IT-bedrifter i gang.

Trondheim har NTNU som tilbyr det ypperste av utdanning innen teknologi. Fra dette universitetet har mange IT-gründere blitt klekket ut.

NTNU har lenge ønsket å befeste Trondheim som IT-hovedstaten. Universitetet startet allerede opp i 1982 under initiativ av professor Sigmund J. Waagø med nyskapingsprogrammet Take Off.

Målet med prosjektet var å utvikle næringsvirksomhet og arbeidsplasser i regionen. Prosjektet blir finansiert av Innovasjon Norge i Nord og Sør-Trøndelag og Sparebanken Midt-Norge.

Flere blomstrende IT-virksomheter er blitt klekket ut her.

Under dot.com bølgen ble det blant annet utviklet en nettbutikk for skreddersøm av herreskjorter. Selve skjortene blir sydd i Estland og distribuert både i Skandinavia og England.

En annen ide fra Sintef er utvikling av et visualiseringsverktøy for simulering av biler som kolliderer for å se hvordan karosseriet forandrer seg ved kollisjon.

Et tredje er verktøy til bruk for konstruksjon av robot for å teste vekt og dynamiske påkjenninger.

I denne uken jobber 30 NTNU-studenter på spreng med å lage forretningsplaner for seks potensielle virksomheter. Opptil halvparten er IT-studenter med fordypning innen kommunikasjonsteknologi, datateknikk og industriell økonomi.

Prosjektet startet opp søndag kveld og vil pågå til fredag kveld. Det legges ned mellom 400 til 500 timer på hvert prosjekt.

Studentene skal i løpet av denne tiden analysere markedet, utarbeide en konkurrentanalyse, foreta kundeundersøkelser som til slutt skal ende opp i en forretningsplan.

Prosjektet avsluttes fredag med å presentere de forskjellige forretningsplanene overfor et panel som består av investorer og representanter fra nyskapingsmiljøet i regionen.

To av prosjektene er IT-relaterte med blant annet Harper Security Consulting som har utviklet en ny måte å beskytte programvare mot piratkopiering.

Det andre er Active DSP som er et program for å teste, utvikle og feilsøke digitale prosessorerer i sanntid.

NTNU-professor Sigmund Waagø har stor tiltro til begge prosjektene.

- I alt 200 bedrifter har gått igjennom take off prosjektet siden 1982, og 70 prosent av dem har overlevd, forteller Waagø til digi.no.

Det er spesielt de fem siste årene Waagø registrerer en stor interesse for nyskaping.

Til toppen