NTV får konsesjonen til digitalt TV-nett

NTV får konsesjonen til digitalt TV-nett

NTV fikk bakkenett-konsesjonen. Valg av MPEG4 kan gi raskere HDTV-utbygging.

Regjeringen gir grønt lys til Telenor, NRK og TV2 og tildeler konsesjonen til deres felleseide selskap NTV. Det bekrefter samferdselsminister Liv Signe Navarsete og kulturminister Trond Giske på en pressekonferanse i dag.

Et nytt såkalt bakkenett skal gi den fjerdedelen av Norges befolkning som mottar TV over antenner et digitalt TV-tilbud med skarpere bilde, men resten av Norge har enten parabol eller kabel.

- Skal dekke 70 prosent av norske hytter med det nye nettet, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Andre bakkenett rundt i verden har valgt MPEG2. NTV og regjeringen har valgt å satse på MPEG4. Det gir bedre komprimering og plass til flere TV-kanaler noe som åpner for raskere HDTV utbygging.

Valget mellom MPEG2 og MPEG4 har vært omstridt fordi MPEG4 koster mer. Både sendere og mottagere vil derfor bli dyrere, men NTV lover fremdeles at mottagerboksen bare skal koste 1500 kroner.

NRK skal utvide med en barnekanal og alle tre skal sendes ukryptert. Det har Giske overkjørt NRK-sjef Bernander på. Det blir dermed tre kanaler fra NRK som hele landet kan motta. De som bare vil motta NRK kan dermed bare kjøpe den billigste boksen som ikke støtter kryptering.

TV2 får sende sine sendinger kryptert i det nye digitale bakkenettet fra første stund og vil få betaling fra sine kunder gjennom en avtale som skal inngås med NTV.

Kulturdepartementet har også akseptert å redusere TV 2s inntektsavhengige konsesjonsavgift. TV 2 har fortsatt rett til å reforhandle analog konsesjon dersom analog distribusjon faller under 15 prosent, slik det står formulert i gjeldende konsesjon.

En av de mange ubesvarte spørsmålene er hvor mange TV-kanaler som blir med i det nye bakkenettet.

- Det er ikke avklart hvor mange TV-kanaler det blir. NTV starter forhandlinger nå, svarer Giske på spørsmål fra digi.no om TV3 og TVNorge blir med.

Til toppen