Etter en av de lengste forsinkelsene i datahistorien, startet salget av Itanium-baserte maskiner 29. mai.
Mange har satset mye på Intels nye prosessor, for med en 64-bits prosessor lover Itanium å løfte PC-bransjen opp som fullverdige konkurrenter til aktører som Compaq, Sun Microsystems Inc, IBM og Hewlett-Packard med sine RISC/Unix-systemer.
Resultatet av alle forsinkelsene var at den første prosessoren ikke ble så imponerende. Farten ble bare på 800 Mhz, godt under halvparten av klokkehastigheten på toppmodellen av Pentium 4.
Allerede høsten 1999 gikk derfor Intels Intanium-partner Hewlett-Packard Norge AS til det oppsiktsvekkende skritt å råde kundene sine til å vente på arvtageren til Itanium. Les: Dropp Merced, vent heller på McKinley
Senere har også analyseselskapet Gartner Group advart kundene mot å satse på Itanium-maskiner. Gartner Group påpeker også at hoppet til databehandling med 64-bits prosessorer er stort og det vil ta lang tid før feil i programvare og maskinvare blir luket ut. Utvalget av 64-bits programvare er fortsatt lite, selv om en rekke aktører er klare med 64-bits operativsystemer.
Det ser også ut som de færreste maskinprodusentene venter seg så mye av Itanium. De fleste skal bare selge Intels egen maskin pakket inn i en egen kasse, en maskin som ble vist frem til pressen for nå ett år siden.
En lite imponerende prosessor og mangel på en Windows-versjoner til maskinen har ført til at mange kunder ser ut til å følge rådene fra HP og Gartner.
Inge Knutsen, markedssjef i Compaq Norge, forteller at de foreløpig ikke har solgt en eneste maskin, men at "interessen stiger". PC-serversjef hos IBM Norge, Frode Klæbo, forteller at IBM kan ha solgt maskiner til norske kunder fra det europeiske hovedkvarteret.
- Vi markedsfører den første Itanium-maskinen mot to kundegrupper - programvarehus som trenger utviklingsmaskiner og store kunder som skal planlegge overgang til 64-bits arkitektur, forteller Klæbo.
Klæbo forteller at IBM allerede har laget de nødvendige støttebrikker for å bygge maskiner med arvtageren til Itanium som foreløpig kalles McKinley. IBM ligger dermed foran Intel, noe som har gjort at Intel har inngått en avtale med IBM om bruk av brikkesettet.