BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nullklienten truer tynnklienten

Å kople skjerm, tastatur og mus til en virtuell pc, krever verken OS, CPU eller minne.

Nullklienten til Pano Logic har verken prosessor, minne eller operativsystem, og tar minimalt med plass. Strømforbruket er 3,5 watt. I OEM-versjonen fra Fujitsu, er nullklienten integrert i skjermen.
Nullklienten til Pano Logic har verken prosessor, minne eller operativsystem, og tar minimalt med plass. Strømforbruket er 3,5 watt. I OEM-versjonen fra Fujitsu, er nullklienten integrert i skjermen. Bilde: Ninos Oshaana
9. mars 2010 - 10:55

Opplysning lagt til 11. mars 2010: Distributør for Pano Logic i Norge er Xanion Nordic i Larvik.

I det stille har et lite selskap i Menlo Park i California, Pano Logic, utfordret leverandører av stasjonære bedrifts-pc-er og tynne klienter med et nytt konsept: nullklienten. Den første lille Pano-boksen ble lansert i 2007. I år har de nådd versjon 2.8, og de siste par ukene har de både publisert en Zero Client Reference Architecture og tegnet Fujitsu som sin første internasjonale OEM-partner.

Den grunnleggende ideen til Pano Logic er såre enkel: Lage en løsning som gir enklest mulig tilgang til en virtuell pc. Det innebærer å framstille en boks som kommuniserer med en server over Ethernet, og som man kopler til skjerm, tastatur, mus, lyd og USB-enheter.

Pano kaller boksen «nullklient» fordi den har verken prosessor, minne eller operativsystem. Den skal utelukkende ta i mot skjermoppdateringer fra den virtuelle pc-en, og formidle signaler fra tastatur og mus, eventuelt fra tilkoplede USB-enheter. Det er ingen drivere eller lokal programvare overhode: Til og med USB-driverne kjøres i den virtuelle pc-en. Oppgaven er utelukkende å være et helhetlig grensesnitt mot en virtuell pc.

Nullklienten har et minimalt ytre, og har som eneste oppgave å være et helhetlig brukergrensesnitt mot en virtuell pc. <i>Bilde: Ninos Oshaana</i>
Nullklienten har et minimalt ytre, og har som eneste oppgave å være et helhetlig brukergrensesnitt mot en virtuell pc. Bilde: Ninos Oshaana

Per i dag går det fram av bakgrunnsmaterialet at Panos nullklient utelukkende fungerer mot VMware, men det synes klart at tilgang til andre typer virtuelle pc-er er mer et spørsmål om etterspørsel i markedet enn om teknologi. Den virtuelle pc-en kan være varig eller flyktig, og den kan tilordnes en bruker eller en bestemt Pano-boks.

Den virtuelle pc-en må ha Windows XP eller nyere.

Blant miljøene som har brukt Pano-boksene en stund er St. Vincent's Medical Center i New York, der nullklientene erstattet pc-er. Det fortelles at dette var til stor glede for brukerne, som opplevde raskere responstider og konsistent brukergrensesnitt fra maskin til maskin, samtidig som leger og sykepleiere fikk oppleve i praksis at all nødvendig pasientinformasjon var tilgjengelig umiddelbart etter pålogging, uavhengig av klient. Helsesenterets IT-administrasjon forteller at sentraliseringen av all datakraft til servere reduserte tid og krefter brukt på support, vedlikehold og sikkerhet til en brøkdel, og at de også sparte store mengder energi. Deres nullklienter krever 5 watt, de nyeste nøyer seg med 3,5 watt. De forteller videre hvor enkelt det var å oppgradere operativsystem på de virtuelle pc-ene i forhold til hva de hadde måtte bruke på å oppgradere fysiske maskiner. En viktig fordel er også at en nullklient som ikke kan kjøre vilkårlig kode, også utgjør en betydelig mindre sikkerhetsrisiko enn både pc og tynnklient.

Pano forteller, på bakgrunn av 25 000 installerte enheter, om driftskostnader redusert med opptil 88 prosent.

Med publiseringen av referansearkitekturen, håper Pano å tiltrekke flere store leverandører. Fujitsu, som også selgere pc-er og tynne klienter, regner med å ta i mot sine første bestillinger på «Fujitsu Zero Client» i løpet av mars. Fujitsu er betatt av muligheten å kutte ut alt av vedlikehold og support knyttet til fysisk klient. I deres versjon integreres nullklienten i selve skjermen.

Baksiden til Pano Logics nullklient viser de mulige koplingene: Lyd ut (to kanaler), mikrofon, USB 2.0 (den interne USB-huben kan ta opptil fire utganger), Ethernet og skjerm. <i>Bilde: Ninos Oshaana</i>
Baksiden til Pano Logics nullklient viser de mulige koplingene: Lyd ut (to kanaler), mikrofon, USB 2.0 (den interne USB-huben kan ta opptil fire utganger), Ethernet og skjerm. Bilde: Ninos Oshaana

Kjernen i nullklienten er ikke en prosessor, men en komponent som Pano nøyer seg med å kalle «Zero Client FPGA». FPGA står for «field programmable gate array», og står for standardkretser som kunden – altså Pano – selv kan «programmere» for å oppnå ønsket logikk. Panos FPGA kjører en spesiell protokoll, «Pano Direct Protocol» med atskilt trafikk for skjerm, lyd, USB og knapper montert på selve enheten. Her håndteres nettverksadresser og kodek, og data som sendes tilbake til den virtuelle pc-en krypteres etter AES-128.

Skjermsystemet i nullklienten støtter oppløsninger i opptil 1920x1200, og skal kunne viser tilfredsstillende video. Det har også en ordning for strømsparing når det ikke er aktivitet mot skjermen.

USB-systemet holder seg til 2.0-spesifikasjonene. Den innebyggede huben kan forsyne opptil fire utganger. Alle drivere er lagt til den fysiske serveren, i en løsning Pano har utviklet.

Pano Logic mener selv at nullklienten er det naturlige alternativet til både pc og tynnklient, fordi den avskaffer all konfigurering av den fysiske klienten, og tilbyr et reelt sentralisert driftsmiljø.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.