Nuug gratulerer Sun for Java under GPL

Norske Unix-brukeres forening Nuug gratulerer Sun med valget av Linux-lisensen for fristilt Java.

Norwegian Unix User Group (Nuug) har sendt ut denne pressemeldingen i forbindelse med Suns avgjørelse om å bruke Linux-lisensen GPL for åpen kildekodedistribusjonen av programmeringsspråket Java:

NUUG ser med glede at Sun Microsystems har bestemt seg for å endre lisensvilkårene til sin Java-implementasjon til GNU General Public License (GPL). Dette er en god dag for fri programvarebevegelsen, og lisensendringen vil lage en bro mellom Sun og de eksisterende prosjektene som har jobbet i over 10 år med å lage fritt tilgjengelige Java-implementasjoner. Det er neppe tilfeldig at denne annonseringen kommer i det prosjekter tilknyttet Classpath-prosjektet, som Kaffe, GCJ, JamVM og SableVM, har lykkes med å lage fri programvare-utgaver av Java der mer enn 99,9 prosent av Java-språket og tilhørende biblioteker er fritt tilgjengelige.

I dag er en gledens dag, og selv om det ser ut til å ta noen måneder før alle nødvendige biter av Suns Java gis ut med en fri programvarelisens (første kvartal 2007), er det ingen tvil om at denne annonseringen vil bedre samarbeidet mellom Suns Java-utviklere og de som har jobbet med de fritt tilgjengelige Java-implementasjonene i en årrekke.

– Suns valg av GPL-lisens på sin Java-implementasjon er et framtidsrettet steg, og det vil endelig gjøre Java aktuelt som utviklingsverktøy for verdens utviklere av fri programvare, sier leder i NUUG Petter Reinholdtsen

Suns lisens på Java har tidligere hindret Linux-distributørene i å tilby Java som en del av sin distribusjon. Det mest problematiske var en klausul som forbød distribusjon av Sun Java hvis alternative implementasjoner av Java også ble distribuert. Det vil konkret si at f.eks. Debian måtte ha fjernet kompilatoren for C, C++ og Java fra distribusjonen for å kunne legge ved Suns Java-pakke. Dette var av naturlige årsaker ikke aktuelt for noen Linux-distribusjoner, og Suns Java ble dermed ikke med.

Når lisensen nå endres til GPL vil dette endre seg, og tilgangen på Java-programmer i Linux-distribusjonene vil sannsynligvis øke enda raskere enn før. Distribusjonene var allerede i gang med å ta med Java-pakker i distribusjonen ved å bruke de eksisterende prosjektene som Classpath og gcj, og f.eks. utviklingsverktøyet Eclipse har fungert med disse i ca. et år nå.

Annonseringen fra Sun er et skudd for baugen for Apache Harmony-prosjektet som startet for litt over et år siden. Målet med dette prosjektet har vært å lage en fritt tilgjengelig Java-implementasjon med Apache-lisens, da initiativtakerne ikke var fornøyd med bruken av GPL-lisensen som prosjektene rundt Classpath-prosjektet hadde valgt. Programvare som bruker GPL-lisensen vil kunne dele kode mellom prosjektene, mens Harmony som har en lisens som ikke tillater deling med GPL-prosjekter vil måtte jobbe på egenhånd. De vil dermed få en solid motbakke når de forsøker å ta igjen de GPL-lisensierte Java-implementasjonene.

    Les også:

Til toppen