Nvidia gjør PC-en om til en superdatamaskin

Nvidia har lansert flere løsninger for forskningsmiljøer med behov for svært kompakt regnekraft.

Nvidia gjør PC-en om til en superdatamaskin

Nvidia er mest kjent for å levere heftige grafikkort til spill-PCer, men har lenge også tilbudt løsninger for profesjonelle brukere, blant annet grafikklyngen Quadro Plex.

I går annonserte selskapet at det har tatt et skritt videre og tilbyr nå en serie produkter med navnet Tesla. Dette er produkter basert på den nye GPU-en (Graphics processing unit) Tesla C870, som alene skal gi en flyttallsytelse på mer enn 500 gigaflops.

GPU-en er sentral i tre forskjellige løsninger fra Nvidia.

Den ene løsningen er et separat kort som kan benyttes i Windows- og Linux-maskiner med PCI Express x16-spor. Kortet er utstyrt med 1,5 GB GDDR3-minne og én 128 bits Tesla-GPU. Det har et minnegrensesnitt som er 384 bits bredt og en minnebåndbredde på 76,8 GB/s. GPU-en støtter IEEE 754 enkeltpresisjons flyttall. GPU-en består av blant annet 128 trådprosessorer.

Tesla-GPUen kan programmeres med det C-baserte CUDA-settet til Nvidia, som inkluderer kompilator, debuggings- og profileringsverktøy for ytelse. CUDA er tilgjengelig for Windows og Linux.

For mer krevende installasjoner tilbyr Nvidia skriverbordssystemet Tesla D870, som leveres med to GPU-er, i tillegg til 1U rackserversystemet S870, som leveres med fire GPU-er. Systemene knyttes til en vertsmaskin, enten arbeidsstasjoner eller servere ved hjelp av et eget PCI Express-kort.

Nvidia viser til pilottester innen forskningsmiljøer for blant annet seismikk, mobilteknologi, meteorologi, medisinsk bildebehandling og molekyldynamikk, hvor Tesla-løsningen har økt applikasjonshastigheten med mellom 45 og 415 ganger.

Nvidia har foreløpig ikke oppgitt hva Tesla-produktene vil koste.