Nvidia ikke lenger markedsleder

Den tidligere investoryndlingen og grafikkongen Nvidia sliter og aksjekursen raser.

Den tidligere investoryndlingen og grafikkongen Nvidia sliter og aksjekursen raser.

Nvidia har lenge vært total markedsleder på grafikkprosessorer, et stort marked der konkurransen er enda tøffere enn mellom Intel og AMD. De ekstremt kompliserte grafikkbrikkene øker i antall transistorer raskeren enn hovedprosessorer og nye funksjoner og muligheter utvikler seg også raskere.

Grafikkbrikkene til Nvidia og ATI brukes i alt fra arbeidsstasjoner til PCer og spillmaskiner.

Markedsleder har store fordeler når det skal investeres og produseres, men det siste kvartalet har Nvidia mistet lederrollen til ATI.

Nvidia la i går frem tall som viser en omsetning som har falt svakt siden andre kvartal i fjor og inntektene er redusert med 79 prosent. Nvidia omsatte for 456 millioner dollar i sist kvartal og mister dermed tittelen markedsleder til ATI, som omsatte for 491 millioner dollar i sist kvartal.

Nvidia-aksjene falt 20 prosent i går etter at tallene ble lagt frem.

Nvidia-sjef Jen-Hsun Huang innrømmer at selskapet møter mye tøffere konkurranse fra ATI og har også støtt på tekniske problemer. En rekke store leverandører har det siste året byttet til ATI-brikker.

ATI fortalte derimot i juni at inntektene fra deres siste kvartal triplet seg og salget løftet seg 38 prosent til 491 millioner dollar.

Til toppen