Nvidia lanserte ny grafikk for entusiaster

Nvidia kom i dag med den første nye generasjonen grafikkprosessorer på halvannet år.

Nvidia GeForce GTX 280-kort
Nvidia GeForce GTX 280-kort

Nvidia kom i dag med den første nye generasjonen grafikkprosessorer på halvannet år.

Nvidia avduket i dag selskapet første helt nye familie med grafikkprosessorer (GPU) siden GeForce 8 kom i november 2006, nemlig GeForce GTX 200-familien. GeForce 9-serien, som kom i februar i år, anses som et mellomklasseprodukt, men har enkelte tekniske forbedringer sammenlignet med GeForce 8-familien.

    Les også:

Før Nvidia gikk i gang med å designe den nye GPU-en, hadde selskapet satt opp en rekke designmål. Blant annet skulle GPU-en ha dobbelt så høy ytelse som GeForce 8800 GTX, den skulle være mer effektiv både når det gjaldt plassutnyttelse og energiforbruk. Den skulle tilby betydelig flere regnemuligheter gjennom CUDA-baserte applikasjoner og fysikksimuleringer. I tillegg skulle ikke minst effektbehovet når GPU-en hviler reduseres betydelig.

Hvorvidt Nvidia har greid dette på en tilfredsstillende måte, gjenstår fortsatt å se. De første testene dukker trolig opp omtrent samtidig som denne artikkelen.

Ved hjelp av kraftigere shader-funksjonalitet og fysikksimuleringsteknologien PhysX, som Nvidia har fått tilgang til etter oppkjøpet av Ageia, skal GeForce GTX 200-familien kunne tilby bedre grafikkeffekter med mer overbevisende ansikts- og karakter-animasjon, volummetriske effekter som røyk og tåke, simulering av væsker og klær, fysiske effekter som eksplosjoner og brann, væreffekter som snø, vann og sandstorm.

Det loves også bedre lyseffekter.

Men i tillegg til grafikken er GeForce-brikkene også multiprosesserings-enheter for mer generelle typer beregninger.

I første omgang kommer GTX 200-familien i to utgaver, GTX 280 og GTX 260. Nvidia anbefaler skjermkortprodusenter å selge kort basert på de to GPU-en til henholdsvis 649 og 399 dollar.

Nvidia GeForce GTX 280-brikke
Nvidia GeForce GTX 280-brikke

GTX 280 er utstyrt med 240 kjerner og støtter inntil 1 gigabyte med GDDR3-minne gjennom et 512 bits grensesnitt. Prosessoren er klokket til 1296 MHz, grafikken til 602 MHz, mens minnet er klokket til 1107 MHz.

Tilsvarende er GTX 260 utstyrt med 192 kjerner og støtter inntil 896 megabytes med GDDR3-minne, klokket til 999 MHz. Prosessoren er klokket til 1242 MHz, mens grafikken er klokket til 576 MHz.

Antallet transistorer i hver av GPU-ene er oppgitt til å være 1,4 milliarder. Brikkene er basert på 65 nanometers prosessteknologi.

Kort basert på begge modellene dekker to kortplasser i PC-ene og kan settes opp i SLI-løsninger med inntil tre kort. GTX 280 har et maksimalt effektbehov på 236 watt per kort og krever både en sekspinners og en åttepinners kontakt.

Nvidias sammenligning av egenskaper
Nvidias sammenligning av egenskaper

En betydelig forskjell mellom GeForce GTX 200-serie og GeForce 8 og 9, er at antallet samtidige tråder som kan kjøres i GPU-en når den er i beregningsmodus, er blitt økt fra drøyt 12 tusen til over 30 tusen. Dette skal sikre bedre utnyttelse av kjernene, ved at det nesten alltid vil være en annen tråd en kjerne jobber med mens en annen tråd venter på tilgang til minnet. Svitsjingen mellom tråder utføres uten kostnader i maskinvaren.

Registerstøttelsen i hver av de flerkjernede streamingprosessorene skal være doblet. I tillegg skal hver av de flerkjernede streamingprosessorene være utstyrt med en 64-bits flyttallsenhet med dobbel presisjon. Dette er viktig i forbindelse med parallellprosesseringstøtten for blant annet vitenskapelige beregninger.

Det er også en mengde andre store og små forbedringer som skal bidra til økt ytelse,

Når det gjelder effektforbruk, innfører Nvidia nå fire effektmoduser. I idle/2d-modus skal brikkene trekke omtrent 25 watt, i Blu-ray DVD-avspillingsmodus er effektnivået omtrent 35 watt. Full 3D-ytelse trekker opptil 236 watt (med GTX 280), mens HybridPower-modus skal kunne skru brikken helt av dersom den kombineres med et Nforce 780a-brikkesett på hovedkortet, dersom dette er i stand til å håndtere grafikken ved hjelp av en integrert GPU.

De nye brikkene har dessuten full støtte for 10 bits komponentfarger og skjermgrensesnittet DisplayPort.

GeForce GTX 280-baserte skjermkort skal være tilgjengelig i større antall fra og med i morgen, mens GeForce GTX 260-baserte skjermkort først skal gjøres skikkelig tilgjengelig torsdag den 26. juni.

Til toppen