FORBRUKERTEKNOLOGI

Nvidia lanserte utfordrer til Intels Atom

Nvidia Tegra skal gi små, bærbare enheter en kraftig forbedret batteritid ved grafikk- og videoavspilling.

Tegra 600 sammenlignet med en 10 cents-mynt
Tegra 600 sammenlignet med en 10 cents-mynt
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2008 - 07:07

Små, bærbare enheter er årets store mål for flere av prosessorkonkurrentene. Intel er allerede klar med selskapet spesielle Atom-prosessor, og i går introduserte Nvidia et nytt tilskudd til Tegra-familien.

    Les også:

Tegra 600-serien, som foreløpig består av modellene 600 og 650, er dog langt mer enn en ren CPU (Central Processing Unit). Den er i stedet det som kalles for et system på en brikke (SoC) og består av enn ARM-CPU klokket til enten 700 eller 800 MHz, en HD-videoprosessor, en bildeprosessor, en lydprosessor og en GeForce GPU (Graphics Processing Unit) med svært lavt spenningsnivå og OpenGL ES 2.0-støtte. Hele brikken skal være mindre enn en amerikansk dime (10 cent).

Tegra 600 sammenlignet med en 10 cents-mynt
Tegra 600 sammenlignet med en 10 cents-mynt

Tegra 600-serien er ikke de første medlemmene av at Nvidias Tegra-familie. Tegra APX 2500 benyttes allerede i visse Windows-baserte smartmobiler. Tegra 650 vil bli benyttet i konsumentprodukter som skal komme på markedet nærmere nyttår.

Ifølge Nvidia skal Tegra-prosessorer være opptil ti ganger så effektive når det gjelder strømforbruk i batteridrevne datamaskiner, som eksisterende produkter, dersom man kjører grafikkintensiv programvare.

Nvidia-prototyp av mobil enhet med Tegra-prosessor
Nvidia-prototyp av mobil enhet med Tegra-prosessor

Med Tegra 600-serien mener Nvidia at man bør kunne spille av musikk kontinuerlig i 130 timer, eventuelt HD-video i 30 timer. Den skal ha optimalisert maskinvarestøtte for Web 2.0-applikasjoner og støtter visning av skjermbilder med oppløsning på inntil 1080p. Det loves også nok kraftregnekraft til å håndtere bildestabilisering ved fotografering med et 12 megapikslers bilde og ved videoopptak. I tillegg skal den integrerte bildeprosessoren ta i bruk egne algoritmer for blant annet ansiktsgjenkjenning.

Tegra 600-serien har også direkte støtte for WLAN, ulike lagringsenheter, tastatur, mus og annet eksternt utstyr.

Nvidias Tegra 600-brikker skal kun støttes av Windows CE og Windows Mobile.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.