Nvidia lover HD-video fra mobiltelefonen

Et nytt grafikksystem fra Nvidia for mobiler skal kombinere høy ytelse med svært lavt strømforbruk.

Nvidia lover HD-video fra mobiltelefonen

Et nytt grafikksystem fra Nvidia for mobiler skal kombinere høy ytelse med svært lavt strømforbruk.

Multimedieytelsen til mobiltelefoner har blitt mye bedre de siste årene, men fortsatt gjenstår mye for å komme opp på såpass høyt nivå at for eksempel det å se på film på mobilen, blir attraktivt. Mye avhenger selvfølgelig av skjermens oppløsning og størrelse, men også systemet som genererer grafikken eller videoen må oppjusteres.

    Les også:

Den sistnevnte utfordringen ser Nvidia ut til å ha grepet fatt i. Applikasjonsprosessoren APX 2500, som er basert på ARM11 MPCore, skal kunne spille av video i HD-format (720p), og det skal den kunne gjøre det i ti timer i strekk. Nvidia har riktignok ikke oppgitt hva slags batterisystem man eventuelt har brukt for å komme til dette tallet. En mobil med APX 2500 skal i tillegg kunne spille av musikk i opptil 100 timer i strekk, noe som skal være fire ganger lenger enn de nyeste mobilene med berøringsskjerm. Det er nok Apples iPhone Nvidia har i tankene.

Prosessoren støtter dekoding av videoformatene 720p H.264, MPEG-4 og VC-1/WMV9. Den støtter i tillegg koding av 720p H.264 og MPEG-4 og skal gi nok prosesseringskraft til at mobilen kan brukes som HD-videokamera eller stillbildekamera med opptil 12 megapikslers oppløsning. Prosessoren har maskinvareakselerert støtte for koding og dekoding av JPEG, i tillegg til lydformater som AAC, AMR, WMA og MP3.

I tillegg skal en Image Signal Processor (ISP) være integrert. Den skal ta i bruk proprietære algoritmer for blant annet videostabilisering og ansiktsgjenkjenning.

APX 2500 skal også inkludere en laveffekts GeForce-kjerne for 3D-grafikk. Denne skal støtte 3D-grafikk OpenGL ES 2.0 og Microsoft Direct3D. Prosessoren har støtte for utganger som HDMI 1.2, S-Video og kompositt. I tillegg kan den levere bilde til PC-skjermer med opptil SXGA-oppløsning (1280 x 1024 punkter).

Ifølge Nvidia ligger det 800 årsverk bak utviklingen av APX 2500, som er gjort i tett samarbeid med Microsoft. Kommende utgaver av Windows Mobile skal ha spesielt god støtte for prosessoren.

Nvidias APX 2500 er nå i testproduksjon. Full produksjon skal starte innen utgangen av neste kvartal. Hvor lang tid det vil ta før APX 2500 vil bli tatt i bruk i kommersielt tilgjengelige produkter, er ukjent.

Til toppen