TELEKOM

Nvidia lover HD-video fra mobiltelefonen

Et nytt grafikksystem fra Nvidia for mobiler skal kombinere høy ytelse med svært lavt strømforbruk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. feb. 2008 - 11:17

Multimedieytelsen til mobiltelefoner har blitt mye bedre de siste årene, men fortsatt gjenstår mye for å komme opp på såpass høyt nivå at for eksempel det å se på film på mobilen, blir attraktivt. Mye avhenger selvfølgelig av skjermens oppløsning og størrelse, men også systemet som genererer grafikken eller videoen må oppjusteres.

    Les også:

Den sistnevnte utfordringen ser Nvidia ut til å ha grepet fatt i. Applikasjonsprosessoren APX 2500, som er basert på ARM11 MPCore, skal kunne spille av video i HD-format (720p), og det skal den kunne gjøre det i ti timer i strekk. Nvidia har riktignok ikke oppgitt hva slags batterisystem man eventuelt har brukt for å komme til dette tallet. En mobil med APX 2500 skal i tillegg kunne spille av musikk i opptil 100 timer i strekk, noe som skal være fire ganger lenger enn de nyeste mobilene med berøringsskjerm. Det er nok Apples iPhone Nvidia har i tankene.

Prosessoren støtter dekoding av videoformatene 720p H.264, MPEG-4 og VC-1/WMV9. Den støtter i tillegg koding av 720p H.264 og MPEG-4 og skal gi nok prosesseringskraft til at mobilen kan brukes som HD-videokamera eller stillbildekamera med opptil 12 megapikslers oppløsning. Prosessoren har maskinvareakselerert støtte for koding og dekoding av JPEG, i tillegg til lydformater som AAC, AMR, WMA og MP3.

I tillegg skal en Image Signal Processor (ISP) være integrert. Den skal ta i bruk proprietære algoritmer for blant annet videostabilisering og ansiktsgjenkjenning.

APX 2500 skal også inkludere en laveffekts GeForce-kjerne for 3D-grafikk. Denne skal støtte 3D-grafikk OpenGL ES 2.0 og Microsoft Direct3D. Prosessoren har støtte for utganger som HDMI 1.2, S-Video og kompositt. I tillegg kan den levere bilde til PC-skjermer med opptil SXGA-oppløsning (1280 x 1024 punkter).

Ifølge Nvidia ligger det 800 årsverk bak utviklingen av APX 2500, som er gjort i tett samarbeid med Microsoft. Kommende utgaver av Windows Mobile skal ha spesielt god støtte for prosessoren.

Nvidias APX 2500 er nå i testproduksjon. Full produksjon skal starte innen utgangen av neste kvartal. Hvor lang tid det vil ta før APX 2500 vil bli tatt i bruk i kommersielt tilgjengelige produkter, er ukjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.