BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nvidia med helt ny grafikkarkitektur

Langt mer energieffektiv.

Nvidia håper at mange vil oppgradere sine stasjonære pc-er med et GeForce 750 TI-basert grafikkort. Dette er ikke kortet for de mest krevende brukerne, men kan gi en betydelig ytelsesøkning til maskiner som har noen år på baken. Dette gjelder ikke bare i forbindelse med spill, siden også mange andre typer programvare utnytter regnekraften som grafikkortene tilbyr. Dette gjelder også programmet du bruker akkurat nå.
Nvidia håper at mange vil oppgradere sine stasjonære pc-er med et GeForce 750 TI-basert grafikkort. Dette er ikke kortet for de mest krevende brukerne, men kan gi en betydelig ytelsesøkning til maskiner som har noen år på baken. Dette gjelder ikke bare i forbindelse med spill, siden også mange andre typer programvare utnytter regnekraften som grafikkortene tilbyr. Dette gjelder også programmet du bruker akkurat nå. Bilde: Nvidia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. feb. 2014 - 09:16

Nvidia lanserte tirsdag selskapets helt nye grafikkarkitektur, Maxwell, i to nye grafikkprosessorer, GeForce GTX 750 Ti og GTX 750. Disse førsteutgavene skal i løpet av kort tid bli tilgjengelige i grafikkort i mellomklassen fra flere leverandører. Blant annet har PNY introdusert modeller med prislapper på mellom 1100 og 1300 kroner, hvor sistnevnte har 2 gigabyte minne.

Maxwell er den første nye grafikkarkitekturen fra Nvidia siden Kepler kom i 2012. Men det er grafikkprosessorer basert på den fire år gamle Fermi-arkitekturen Maxwell er tenkt å erstatte i første omgang.

Ifølge Nvdia skal GeForce GTX 750 Ti kunne levere bilder med 1080p-oppløsning med dobbelt så høy ytelse som den mye brukte og Fermi-baserte GTX 550 TI-GPU-en. Samtidig skal effektbehovet være redusert med 50 prosent, til omtrent 60 watt. Skjermkort med de nye GPU-ene krever ikke egen strømkontakt eller spesielt kraftig strømforsyning. De skal dessuten egne seg for systemer med liten formfaktor.

Det finnes Fermi-baserte GPU-er med like høy ytelse som GTX 750-brikkene, Nvidia nevner GeForce GTX 480. Men denne har fire ganger så høyt effektbehov.

Ytelse per watt

– Vi vet at for å avansere innen ytelse, må vi forbedre ytelsen per watt, fordi hvert eneste system vi designer har en effektgrense – enten det gjelder superdatamaskiner, pc-er eller smartmobiler, sier Scott Herkelman, daglig leder for Nvidias GeForce-virksomhet.

Kjernene i GTX 750 TI og GTX 750 er klokket like raskt, men TI-utgaven har 25 prosent flere av dem (640). Dessuten er minnehastigheten på 5,4 gigabit per sekund, mens den er på 5,0 gigabit per sekund hos GTX 750.

Det er ventet betydelig kraftigere utgaver av Maxwell-baserte GPU-er senere i år. Men modellene som er lansert nå vil trolig bli blant de mest solgte.

AnandTech har testet kortene her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.