Nvidia - nå også for profesjonelle

Nvidia lanserte mandag Quadro, en superrask grafikkbrikke beregnet for det profesjonelle markedet.

Nvidia lanserte mandag Quadro, en superrask grafikkbrikke beregnet for det profesjonelle markedet.

Nvidia har i over et år vært den ledende produsenten av databrikker for grafikkort for konsumentmarkedet. Tidligere i høst lanserte selskapet GeForce 256, verdens første GPU (Graphics Processing Unit), en brikketype som er mindre avhengig av sentralprosessoren i datamaskinen enn vanlige grafikkbrikker. Dette betyr at den vil kunne gi svært god grafikkytelse også på maskiner som ikke har siste utgave av Pentium III eller Athlon.

Nvidia lanserte mandag en videreutvikling av GeForce, nemlig Quadro. Dette er også en GPU, men er i motsetning til GeForce spesielt utviklet for det profesjonelle markedet - da spesielt i forbindelse med DAK (data-assistert konstruksjon) og annen avansert grafikk, som digital video.

Quadro kan utføre mer enn 200 milliarder operasjoner per sekund. Dette er nok til å generere opptil 17 millioner triangler eller 540 millioner piksler i sekundet. Grafikkprosessoren støtter også egenskaper som anti-aliasing i forbindelse med både punkter og linjer, tosidig belysning, frontbuffer 3D-beskjæring og delt støtte for bakbufferet.

Ifølge Nvidia hadde til og med en tidlig utgave av Quadro langt bedre grafikkytelse - både 2D og 3D - enn produkter som koster opptil ti ganger så mye. På et system med én 550 MHz Pentium III Xeon-prosessor fikk et kort med Quadro-brikken et resultat på 74 i Viewperf Advanced Visualizer-testen. Et kjent kort som 3DLabs GVX1 får 27 poeng i denne testen.

Quadro-brikken vil leveres med OpenGL-drivere til Windows NT, Windows 2000 og Linux som er optimaliserte for bruk sammen med AMD Athlon og Intel Pentium III.

ELSA er den første grafikkortprodusenten som har annonsert at det vil benytte brikken.

- GLoria II basert på Quadro vil klart utkonkurrere alt vi ser i dagens profesjonelle NT-basert 3D-marked, påstår Theo Beisch, president og CEO i ELSA.

Til toppen