Ny ADSL-arvtager gjør fiber overflødig

Texas Instruments lanserte i går UDSL, en teknikk som kan gjøre det unødvendig å grave ned fiberoptiske linjer.

Texas Instruments lanserte i går UDSL, en teknikk som kan gjøre det unødvendig å grave ned fiberoptiske linjer.

ADSL har flere arvtagere som lover løft i hastigheten, blant annet ADSL2, VDSL og etterhvert VDSL2. Nå kommer en enda raskere versjon som utfordrer fiberoptiske linjer.

I går offentliggjorde Texas Instruments at selskapet er ferdig med en teknikk som selskapet kaller Uni-DSL eller UDSL. Selskapet skal nå legge den frem for standardkomiteer i håp om å skape en bransjestandard for neste generasjon datalinjer.

Den store elektronikkleverandøren regner med å ha brikker for UDSL-utstyr klar allerede høsten 2005. Produkter vil dermed nå markedet tidlig i 2006.

Med UDSL vil en vanlig telefonlinje kunne trasportere 200 megabit i sekundet - altså for eksempel 100 megabit begge veier eller 10 megabit ut og 190 megabit til nedlastning. Med så høye ytelser blir telefonledningen en konkurrent til fiberoptiske kabler.

I dag graver mange bredbåndsaktører ned fiberoptikk for både å oppnå farten som kreves for å transportere TV, telefoni og internett-trafikk. Med høydefinisjons-TV og mange samtidige kanaler krever båndbredder over 100 megabit, påpeker Texas Instruments. Men dagens VDSL-standard stopper ved 50 Mbit.

UDSL gir både telefonlinjen og deres eiere, her i Norge Telenor, nytt liv. For det mangler ikke på trusler fra mobil bredbånd, blant annet WiMax.

UDSL åpner også muligheter i bedriftsmarkedet for stadig kraftigere linjer, uten at man trenger å legge ned nye kabler. Også teleselskapene selv vil kunne bruke UDSL i sine egne nettverk som hovedforbindelser, mener Texas Instruments.

Texas Instruments skryter i sin pressemelding over at UDSL er nedad kompatibelt med ADSL og VDSL, slik at UDSL-utstyr i sentralene vil kunne kommunisere med tidligere generasjoner av utstyr hos brukerne.

Det eneste UDSL ikke hjelper på er rekkevidden - den er fremdeles den samme som for ADSL - to til tre kilometer.

her kan du lese pressemeldingen fra Texas Instruments

Til toppen