Ny ADSL-teknikk halverer prisene

I Nederland kan du nå kjøpe ADSL-linjer til under halve prisen av hva det koster i Norge. Bare slike priser vil gjøre ADSL til allemannseie, mener analyseselskapet Forrester.

En rekke mindre teleselskaper rundt i Europa lanserer nå en ny versjon av ADSL som heter 'ADSL Lite'. Farten er lavere, men det er også prisen. For selv de billigste norske ADSL-tilbudene koster 400 kroner i måneden.

Et lite søk på ADSL Lite avslører at blant annet i Nederland tilbyr de tre teleselskapene KPN, Wanado og XS4all, ADSL Lite-linjer til under 30 euro, 200 kroner i måneden.

Den lavere prisen skyldes to faktorer: Den ene er at ADSL Lite forenkler modem-boksen du må ha. Den andre er at linjefarten er lavere - 256 Kbit i sekundet inn og 64 Kbit ut. Men som en vanlig ADSL-linje er du alltid på. Enkelte av operatørene har dog nedlastningskvoter - XS4all setter en stopp på 2 gigabyte i måneden.

Men den lavere farten betyr trolig ikke så mye - særlig ikke for den jevne bruker. For tilbyr ikke operatøren din video-på-bestilling, er det ikke mange vanlige Internett-servere som leverer noe innhold i en fart utnytter selv en 256 Kbit linje. (Du kan selvfølgelig laste ned mange ting i parallell og ha behov for større fart eller koble deg til lukkede servere)

Både NextGenTel og Telenor, de to selskapene som har bygget ADSL-nettverk i Norge, forteller til digi.no at de kjenner til ADSL Lite-teknikken, men at de foreløpig ikke har planer om å introdusere noen slike tilbud i Norge.

Analysebyrået Forrester mener at ADSL Lite er det som skal til for at vanlige brukere skaffer seg raskere Internett-linjer. Såpass lave priser vil skape et massemarked og vil etter hvert presse frem store endringer i Internett-markedet.

Forrester mener at ADSL Lite legger et tungt press på kabelselskapene og mange tradisjonelle Internett-leverandører som ikke klarer å konkurrere med prisene og alltid-på-muligheten ADSL Lite tilbyr.

Her kan du lese mer om teknologien bak ADSL Lite

Til toppen