Ny ADSL-teknikk skal gi fiber-hastigheter

Israelske ECI mener de kan klare å løfte dagens ADSL til fiber-nivå, noe som vil kan spare teleselskapene store penger.

Da Bell Labs fant opp (A)DSL-teknikken i 1993, fikk telebransjen et teknologisk eventyr i fanget. De gamle lyd-ledningene de hadde strukket til alle husstander i den vestlige verden kunne brukes til datatransport.

Alternativet er å strekke fiber og det gjøres fremdeles, selv om det er veldig dyrt. Her i Norge har husholdninger i enkelte områder fått et slikt tilbud.

Samtidig løftes stadig ADSL-farten og nå hevder israelske ECI at de i nær fremtid skal komme med etterkommeren til ADSL2+, skriver en rekke nettsteder.

Problem med ADSL er at signalene taper seg så fort nedover ledningen som går fra telefonsentralen til husstanden. Jo høyere frekvens, jo større mer støy og jo fortere faller båndbredden. Dette setter i dag taket for ADSL2+ som bruker en frekvens på 2,2 MHz til 2-3 kilometer og VDSL var et blindspor med sin frekvens på 30 MHz.

Israelske ECI hevder at de skal kunne løse problemet med en ny teknikk som Dynamic Spectrum Management (DSM). Målet er å bruke DSM til å servere hastigheter på opp mot 100 Mbit/s over lengre strekk med telefon-linjer. 100 Mbit/s er typisk det fiber-linjer i dag tilbyr.

DSM-teknikken er dog utviklet ved "hovedkontoret" i Silicon Valley - Stanford University av professor John Cioffi.

Utviklingsjobben er dog omfattende selv om ECI har kommet et godt stykke. Selskapet har offentliggjorde i går at man derfor har formet et konsortium med samarbeidspartnere for å gjøre teknologien ferdig og lage utstyr.

ECI har fått 10 millioner dollar i forskningstøtte fra den israelske stat og har fått med seg blant annet spanske Telefonica og en del andre aktører som Bezeq, Actelis, RIT Technologies and Amethist.

Kommer ECI og deres partnere i mål, vil det få store konsekvenser for telebransjen, for det vil stort sett avlyse behovet for å strekke fiber til private hjem, noe som sysselsetter en rekke utfordrere som blant annet Lyse Tele i Stavanger.

Det er vanskelig å tenke seg at en privat husholdning skulle ha behov for noe mer enn 50-70 Mbit/s - dette er nok til å transportere en rekke HDTV-kanaler og samtidig gi en svært raskt internett-linje.

Til toppen