Ny allianse skal dekke hele USA med Wimax

Google, Intel og Sprint Nextel går sammen om en utbygging anslått til 12 milliarder dollar.

Ny allianse skal dekke hele USA med Wimax

Google, Intel og Sprint Nextel går sammen om en utbygging anslått til 12 milliarder dollar.

Ledende amerikanske aviser skriver i dag at en bredt sammensatt allianse i dag vil kunngjøre at de går sammen om et prosjekt for å dekke hele USA med trådløst superbredbånd basert på Wimax-teknologi.

Med i alliansen er blant andre mobiloperatøren Sprint Nextel som nylig var på randen av konkurs, det nye selskapet Clearwire til mobilpioner Craig McCaw, kable-tv-gigantene Comcast og Time Warner Cable, samt evinnelige Google og Intel.

Kunngjøringen i dag vil gå ut på at de satser 3,2 milliarder dollar i første omgang. Analytikere mener prosjektet vil koste over 12 milliarder dollar.

Alliansen omfatter aktører som utfyller hverandre. Intel har lenge markert seg som støttespiller for Wimax, teknologien i den nye infrastrukturen, framfor 4G-løsninger som generelt foretrekkes av tradisjonelle mobiloperatører. Google, Time Warner og Comcast vil tilføre prosjektet innhold og tilrettelagte tjenester.

Sprint Nextel skal værende den drivende kraften bak prosjektet. Alliansen gir dem et mer solid grunnlag til å tro at de vil dra nytte av sine allerede tunge investeringer i Wimax.

Clearwire har Wimax-nett i USA, Mexico og flere europeiske land, og mottok i 2006 en kapitalinnsprøytning på 900 millioner dollar fra Intel.

Ifølge Wall Street Journal var Comcast de første til å gi positiv tilbakemelding til Sprint Nextel. Så ble sonderingene gradvis utvidet.

Det skal ha vært spesielt vanskelig å overtale Google: De ble med mot et løfte om at deres søketjeneste skulle være standard for alle klienter på det nye nettverket.

I første omgang bidrar Comcast med 1,05 milliarder dollar til et nytt selskap som skal stå for prosjektet. Videre kommer det 1 milliard dollar fra Intel, 500 millioner dollar fra Google og 550 millioner dollar fra Time Warner. Clearwater antas å stille med både styreformann og toppsjef, henholdsvis Craig McCaw og Ben Wolf.

Tanken er å bygge det USA-dekkende nettverket i løpet av to år, og være først ute med tjenester. Med andre ord: Det nye nettet skal være oppe innen konkurrentene Verizon og AT&T er klare med sine tilsvarende satsinger.

Det nye prosjektet kan til dels betraktes som en gjenoppliving av et samarbeidet fra juni i fjor som kollapset i november, øyensynlig på grunn av problemene i Sprint Nextel og uenighet mellom dem og Clearwater. Over nyttår ble Dan Hesse ny toppsjef i Sprint Nextel: Han skal være den som snekret sammen den nye alliansen.

    Les også:

Til toppen