BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny AMD-prosessor ble utsatt med et halvt år

Til tross for store forsinkelser, tror AMD at Barcelona-prosessoren vil bli en vinner i servermarkedet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2007 - 12:07

AMD sliter i motbakke for tiden. Noe av årsaken er at Intel igjen har hentet igjen det teknologiske forspranget AMD fikk med Opteron-prosessoren. Intel var først ute med å lansere prosessorer med fire kjerner, og ligger nå også langt foran AMD med å ta i bruk 45 nanometers prosessteknologi.

I motsetning til Intel, som satset på å basere selskapets første firekjernede prosessorer på to silisiumbiter med to kjerner i hver, valgte AMD den langt vanskeligere oppgaven å putte fire kjerner i én eneste silisiumbit. Denne tilnærmingen skal gi bedre ytelse, noe som er årsaken til at også Intel etter hvert skal lansere slike ekte, firekjernede prosessorer.

    Les også:

Men utviklingen av de første prosessorene firekjernede brikkene har vært langt vanskeligere enn det AMD hadde forestilt seg.

I et intervju med Siliconvalley.com sier Hector Ruiz, toppsjef i AMD, at Barcelona, som vil selges under navnet Quad-Core AMD Opteron, ble over seks måneder forsinket.

- Hver gang vi støtte på en teknisk feil, forsinket det timeplanen vår med omtrent seks. Vi hadde håpet ikke å få så mange av disse feilene, men med Barcelona fikk vi flere enn vi hadde forventet. Innen vi fikk fikset alle sammen, var vi mer enn seks måneder forsinket i forhold til det tidspunktet vi hadde ønsket, sier Ruiz.

Han forteller videre at han regner med at Barcelona vil føre til at AMD vil vinne tilbake de markedsandelene selskapets har tapt til Intel i servermarkedet, men at den ikke vil påvirke markedet i så stor grad som det den opprinnelige Opteron-prosessoren gjorde.

- Hvis du husker tilbake hadde Intel på det tidspunktet intet nytt produkt som kunne konkurrere mot Opteron. Nå vil utfordringen være større, sier Ruiz, men mener at AMD er store og anerkjente nok til å kunne vinne tilbake posisjonen selskapet tidligere hadde i markedet for serverprosessorer.

AMD skal begynne å levere Quad-Core AMD Opteron til serverprodusenter nå i slutten av august, men mye tyder på at den offisielle lanseringen først vil skje den 10. september.

En PC-versjon av den nye prosessorgenerasjonen, Phenom, skal komme på markedet senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.