Ny AMD-prosessor skal brukes i superklynge

AMD lanserte tirsdag en ny og raskere utgave av 64-bitsprosessoren Opteron, som blant annet skal brukes i en japansk kjempeklynge.

AMD lanserte tirsdag en ny og raskere utgave av 64-bitsprosessoren Opteron, som blant annet skal brukes i en japansk kjempeklynge.

Selv om AMD allerede i forrige uke lettet på sløret og publiserte ytelsesmål for Opteron Model 246, er det først i dag at selskapet offisielt lanserte prosessoren. Mens den til nå raskeste Opteron-prosessoren, Model 244, opererer med en klokkehastighet på 1,8 GHz, er klokkehastigheten økt til 2,0 GHz i Model 246.

    Les også:

Prisen på Opteron Model 246 i kvanta på 1000 enheter er ifølge AMD 794 dollar per enhet. AMD satte ned prisen på flere av Opteron-prosessorene så sent som i forrige uke.

Blant de serverleverandørene som har annonsert at de vil ta i bruk Opteron Model 246, er IBM. Dette selskapet vil bruke AMDs nyeste prosessor i eServer 325-serien bestående av både servere og arbeidsstasjoner. Disse maskinene skal blant annet brukes i det som planlegges å bli en av verdens kraftigeste Linux-baserte klynger. Det er Japans National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) skal bruke klyngen.

AIST-klyngen skal bestå av 1058 eServer 325-servere med en samlet ytelse på 8,5 teraflops, men også 260 servere med to Intels Itanium 2-prosessorer hver. Disse maskinene har en samlet ytelse på 2,5 teraflops, noe som gir klyngen en total ytelse på 11 teraflops.

Hele klyngen skal kjøres SuSEs Linux Enterprise Server 8, samt det åpen kildekodebaserte verktøysettet Globus for samkjørt datakraft (grid computing).

Ifølge Computer Business Review, hevder IBM at AMD-serverne, brikke for brikke, kan levere 80 prosent av ytelsen til Itanium 2 til 25 prosent av prisen.

Til toppen