BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Android-versjon snart klar

Ny skulptur på Google-plenen.

En ny Android-skulptur er satt på plenen til Google. Denne gang er den klassiske sjokoladeplaten KitKat, som tilsvarer Freias Kvikk Lunsj, som har gitt navn til den nyeste Android-versjonen.
En ny Android-skulptur er satt på plenen til Google. Denne gang er den klassiske sjokoladeplaten KitKat, som tilsvarer Freias Kvikk Lunsj, som har gitt navn til den nyeste Android-versjonen. Bilde: Sundar Pichai, Google

Google har for første gang siden juni 2012 laget en ny Android-skulptur til å ha på plenen ved selskapets hovedkontor i Mountain View, California. I går kunngjorde selskapet at den neste versjonen av operativsystemet, Android 4.4, skal hete KitKat. Det at skulpturen nå har kommet på plass, tyder på at lanseringen av Android 4.4 er nært forestående.

Navnet KitKat er hentet fra opprinnelig britisk sjokoladeplate som kom på markedet i 1935. Den er fortsatt blant verdens mest solgte sjokoladeplater.

Google har siden versjon 1.5 gitt Android-utgavene navn etter godteri og desserter. De tidligere navnene har vært Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich og Jelly Bean.

Navnet Jelly Bean har fått en ekstra lang tilværelse, siden både Android 4.1, 4.2 og 4.3 har hatt dette navnet.

KitKat er ikke det første varemerket Google har lånt som navn på Android-versjoner. Også FroYo er et kjent varemerke. Men som videoen nedenfor viser, er nok samarbeidet med varemerkeinnehaveren litt utvidet denne gangen.

Navnetvalget har nok overrasket de fleste, for det har svært lenge vært antatt at det nye navnet ville være Key Lime Pie.

Det at Google nå går over til et nytt navn, kan tyde på større endringer i versjon 4.4 enn det som har vært tilfellet ved Jelly Bean-utgavene. Men som vi skrev i går – stadig mer Android-funksjonalitet leveres nå via andre, mindre åpne kanaler enn i selve operativsystemet.

Android-utgaven av KitKat-sjokoladen.
Android-utgaven av KitKat-sjokoladen. Bilde: Larry Page, Google

Google har foreløpig ikke avslørt noe av hva Android 4.4 KitKat vil bringe av nyheter.

I forbindelse med avdukingen av KitKat-statuen fortalte Android-sjef Sundar Pichai at det til nå har blitt registrert mer enn én milliard Android-enheter globalt.

Oppdatert: BBC News skriver at Key Lime Pie ble brukt som kodenavn for Android 4.4 både internt og eksternt helt fram til nylig, selv om avtalen om å bruke KitKat-navnet kom i stand allerede i februar. Avtalen skal ikke innebære noen utveksling av penger mellom selskapene. Men Nestlé skal i tiden framover selge 50 millioner sjokoladeplater med Android-utforming i 19 ulike land.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.